Het is inmiddels een bekende situatie: organisaties hebben grote problemen met het vinden van IT personeel. En dat is zonde want er loopt genoeg talent rond. Vaak zelfs binnen de organisaties zelf! Tegelijkertijd is arbeidsmobiliteit anno 2020 een belangrijk thema voor HR professionals. Het opnieuw activeren van talent binnen de organisatie kan uitstekend worden ingezet om het probleem van IT schaarste op te lossen. In deze blog post leggen we je uit hoe dit werkt.

Wat is arbeidsmobiliteit?

Met arbeidsmobiliteit bedoelen we de flexibiliteit in de loopbaan van een werknemer, in het voordeel van hemzelf en van de werkgever. Met andere woorden, de mate waarin iemand kan bewegen tussen taken, functies, regio’s en zelfs werkgevers. In de praktijk betekent arbeidsmobiliteit voor werkgevers vooral een betere en ruimere inzetbaarheid van medewerkers als gevolg van her- of omscholing. Denk aan situaties als boventalligheid of werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Het resultaat? Toekomstbestendige medewerkers die voor de organisatie van grote waarde zijn én blijven.

De voordelen van omscholing van intern personeel tot IT experts

Omscholing van intern personeel kan een goed middel zijn ter preventie van ziekte, bij uitval onder personeel, vergrijzing op de werkvloer of situaties van boventalligheid. Maar belangrijker is nog wel dat het bewezen effectief is in de ‘war on talent’ bij krapteberoepen, bijvoorbeeld binnen IT.

In organisaties bevinden zich vaak meer dan genoeg mensen met talent voor IT, maar zonder de juiste opleiding of achtergrond. Deze mensen zijn al goed ingewerkt, zijn bekend met de organisatie en kunnen binnen afzienbare tijd up-and-running zijn als bijvoorbeeld data analist, software developer of IT consultant.

Daarnaast is bewezen dat een doorgroei in loopbaan altijd een positieve uitwerking heeft op het arbeidswelzijn, doordat medewerkers zich uitgedaagd voelen en de kans krijgen zichzelf verder te ontwikkelen.

Conclusie: interne arbeidsmobiliteit als oplossing voor schaarste onder IT personeel is een WIN-WIN situatie! Organisaties krijgen gemotiveerde werknemers die snel up-and-running zijn én het helpt ze aan een betere en goedkopere invulling van vacatures.

Stap 1: Maak inzichtelijk hoe jouw personeelsbestand eruit moet komen te zien

Vraag jezelf allereest als organisatie af hoe je personeelsbestand er uit nu uitziet en in hoeverre dit toekomstbestendig is. In een eerdere blog hebben we al eens verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat 85% van de banen in 2030 nu nog niet eens bestaat. Dat betekent ook grove veranderingen op personeelsgebied. Beschikken jouw werknemers over de juiste (digitale) vaardigheden of – nog belangrijker – zijn ze wendbaar genoeg om zich deze nieuwe vaardigheden eigen te maken? Hier kun je op testen! Hoe dat precies werkt leggen we uit bij ‘Stap 2’.

Stap 2: Test kandidaten op de mogelijkheid om snel digitale vaardigheden te leren

Hoe bepaal je nu welke werknemers daadwerkelijk in staat zijn om in korte tijd uit te groeien tot sterke IT professionals? Veel werkgevers hebben geen idee waar te beginnen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te testen in hoeverre deze medewerkers in staat zijn om zich in korte tijd digitale vaardigheden eigen te maken. Beschikken zij over het juiste leervermogen, bovengemiddeld technisch inzicht en de juiste drive? Hoe zit het met analytisch vermogen en logisch inzicht? Bij Createment maken we hiervoor gebruik van een in eigen beheer ontwikkeld technisch assessment, waarmee we al deze factoren testen en in kaart brengen.

Stap 3: School de juiste kandidaten in 14 maanden om tot IT toppers

Alleen de allerbeste kandidaten lukt het om de intensieve selectieprocedure goed te doorlopen. Van deze IT talenten maken we een uitgebreid profiel waar de testresultaten en persoonlijkheid in terugkomen. Van deze kandidaten weten we 100% zeker dat zij het omscholingstraject met succes kunnen afronden. Wie van hen vervolgens wordt geplaatst in het arbeidsmobiliteit programma is natuurlijk aan de organisatie zelf.

Dan is het tijd om de IT talenten de benodigde skills te leren voor de functie waaraan behoefte is binnen de organisatie. Dit is een intensief traject van 14 maanden, waarbij de medewerker een uitgebreid programma doorloopt en trainingen volgt op gebied van hard en soft skills en onder begeleiding van een senior collega én performance coach het vak leert.

tijdlijn createment IT proces.png

Het resultaat? Een superslimme en wendbare junior IT medewerker die jouw organisatie door en door kent en binnen jouw team is opgeleid.

Benieuwd wat Createment kan betekenen voor jouw organisatie? De koffie staat klaar! Neem online contact met ons op of maak een afspraak met Jeroen via +31 6 46877798 of jeroen@createment.nl.

Plaats reactie