Na gewerkt te hebben in het onderwijs startte Koen zes maanden geleden aan het Createment-traject. Inmiddels is hij drie maanden werkzaam als IT-trainee bij Alliander en is hij bezig met het ontwikkelen van een app. Meer hierover vertelt Koen in deze blog.

Junior IT Professional

Koen is bij Alliander aan de slag als IT-trainee, waar hij wordt klaargestoomd voor een functie als Junior IT Professional. “Ik werk op dit moment in SAP UI5 en dat is voornamelijk coderen. In dit programma maak ik applicaties waarmee gewerkt gaat worden binnen Alliander. Daarnaast bewerk ik apps, zodat ze extra functionaliteit krijgen. Ik werk dus zowel aan de front-end als back-end.”

AVG app

Koen is zelfstandig bezig met het ontwikkelen van een app voor de AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming, die binnen Alliander gebruikt gaat worden. “Ik ben verantwoordelijk voor de app, maar ik kan altijd hulp vragen aan collega’s als ik er even niet uitkom. We ontwikkelen de app om als bedrijf aan te kunnen tonen dat er zorgvuldig omgegaan wordt met persoonsgegevens binnen het bedrijf. Op dit moment worden de persoonsgegevens op verschillende plekken opgeslagen. Deze app zorgt ervoor dat alles overzichtelijk op een plek kan worden weergegeven.”

Naast dat het een leuk project is, is het bouwen van de app voor Koen ook erg leerzaam. “Je ziet van alle kanten hoe een applicatie wordt gebouwd. Je doorloopt alle stappen van het proces, van hoe een app in elkaar zit aan de front-end tot het bouwen van een database in de back-end. Dat is een mooie stap om het vak een beetje beter te leren kennen.”

Foto Koen.png
Trainee Koen bij Alliander

Ontwikkeling

Tijdens de trainingen is er een basis gelegd voor het IT-vak, zo zijn ze bijvoorbeeld aan de slag gegaan met de programmeertaal Java. Bij Alliander ontwikkelt Koen zich verder en leert hij om te werken met nieuwe programmeertalen. Koen: “Bij Alliander werk ik met andere programmeertalen dan tijdens de training. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met Javascript. Dat is weer even wat anders, dus daar moet je je weg in vinden. Maar het gaat erg goed. Ik ken nu de basis van Javascript en kan een beetje met databases werken. Daarnaast ben ik aan het leren hoe je de link legt tussen de databases en de back-end en front-end.”

Vragen stellen

Wat volgens Koen erg belangrijk is in het IT-vak? “Een goede balans vinden tussen zelf op onderzoek uitgaan en weten wanneer je om hulp moet vragen. Ik was zo eigenwijs dat ik eerst alles zelf wilde uitzoeken. Maar als je merkt dat je er toch wat te lang mee bezig bent, vraag het dan gewoon. Dit gaat sneller en dan kun je weer vooruit. Aan de andere kant moet je ook niet te snel iets vragen, want daar leer je minder van dan dat je er zelf mee aan de slag gaat. Dus probeer daar de balans in te vinden.”

Wil jij net als Koen de overstap maken naar de IT en deel uitmaken van gave projecten? Bekijk dan de huidige vacatures of neem contact met ons op.

Plaats reactie