Het is je vast niet ontgaan: Nederlandse organisaties schreeuwen om talentvolle IT’ers. Maar het vinden van deze IT’ers blijkt een grote uitdaging, omdat er simpelweg niet voldoende geschikte mensen zijn. Volgens de laatste voorspellingen zal Nederland volgend jaar zelfs zo’n 54.000 IT’ers te weinig hebben! En dat betekent veel werkgelegenheid, zeer goede baankansen en hoogstwaarschijnlijk ook een goed toekomstperspectief voor IT medewerkers.

Over de IT arbeidsmarkt

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het UWV is gebleken dat meer dan de helft (!) van de IT-vacatures in Nederland moeilijk te vervullen is en dat de krapte toeneemt. Daarnaast is er sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. Dit betekent dat er in de ICT-beroepsgroep te weinig werkzoekenden zijn met het juiste opleidingsniveau en vaardigheden (UWV, 2017).

De vraag is het grootst naar…

Junior IT’ers. Voor elke vijftien junior vacatures is er slechts één IT’er beschikbaar. En mocht je overwegen om zelf een studie, traineeship of omscholingstraject te gaan volgen richting de IT, dan is het goed om te weten waar je baankansen het grootst zijn. Volgens de laatste cijfers kom je het makkelijkst aan een baan als webdeveloper, PHP-programmeur, Java developer, .Net programmeur of software tester.

Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, want ook als security-specialist, IT projectmanager, data analist of IT consultant liggen de banen voor het oprapen. En als gevolg van de razendsnelle technologische ontwikkelingen zijn er over een jaar ongetwijfeld weer nieuwe IT banen bijgekomen.

Carrièreswitch naar IT

Met de juiste kennis en ervaring, kun je als IT’er dus altijd kiezen uit verschillende beschikbare banen bij diverse organisaties. En dat is precies de reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een carrièreswitch naar de IT.

Wat opvalt is dat ook steeds meer organisaties openstaan voor deze carrièreswitchers. Zo beschikt nog maar 59% van de werkzame IT professionals vandaag de dag over een daadwerkelijke IT of Informatica studieachtergrond. En de verwachting is dat het aantal mensen zonder IT achtergrond in een IT baan de komende jaren flink gaat oplopen.

IT traineeship

Maar hoe maak je dan zo’n overstap naar de IT? Één van de meest populaire methodes om daadwerkelijk een carrièreswitch te maken is een IT traineeship. Een traineeship duurt gemiddeld één tot twee jaar. En waar een studie geld kost, krijg je tijdens een traineeship juist al salaris. Zo ontwikkel je jezelf én word je betaald.

Een traineeship is een gestructureerd programma om te leren en werken. Zo kun je jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, volg je trainingen om je skills te verbeteren en leer je de organisatie kennen terwijl je meewerkt aan projecten. Op die manier word je in een relatief korte tijd, variërend van een aantal maanden tot een aantal jaar, klaargestoomd voor een IT baan en ben je een waardevolle aanwinst voor het bedrijf dat je inmiddels door en door kent.

Benieuwd of een IT traineeship iets voor jou is? Bekijk de mogelijkheden voor een IT traineeship bij Createment in ons vacature overzicht. Nog vragen? Neem gerust online contact met ons op.

Plaats reactie