Het IT-vakgebied ontwikkelt zich razendsnel en de toekomstperspectieven voor IT professionals zijn - ook in deze bijzondere tijden - erg goed. Onderzoek van NLdigital wijst bovendien uit dat de vraag naar IT’ers de komende jaren alleen maar blijft toenemen. Kortom, een markt waar genoeg kansen liggen. Om deze reden kiezen steeds meer young professionals ervoor om een carrièreswitch naar de IT te maken.

Overweeg jij ook om een carrièreswitch te maken naar de IT? Dan doe je er goed aan om te onderzoeken hoe je dit aanpakt.

Een carrièreswitch maken middels een traineeship

Je hebt interesse in de IT, maar geen diploma in dit vakgebied. Het starten van een nieuwe studie kost veel tijd en geld. Je vraagt je waarschijnlijk af wat daarnaast nog de mogelijkheden zijn. Het vinden van een baan in de IT zonder ervaring lijkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Tegenwoordig zijn er namelijk bedrijven die verder kijken dan alleen je CV. Bedrijven zijn op zoek naar mensen met affiniteit voor IT, die beschikken over de juiste soft skills en mentaliteit.

Zo maakt een traineeship het bijvoorbeeld mogelijk om ook zonder IT opleiding aan de slag te gaan in dit vakgebied. Tijdens een traineeship word je betaald en leer je het IT-vak terwijl je in dienst bent bij een bedrijf. Je volgt trainingen om je skills te verbeteren, krijgt ruimte om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen en leert de organisatie beter kennen. Op deze manier word je in een relatief korte periode klaargestoomd voor die ene gave functie binnen het bedrijf waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Ontdek wat bij je past

Oké, je wil gaan voor een mooie carrière in de IT. Maar dan ben je er nog niet... In de IT zijn er uiteenlopende functies, van Consultant tot Programmeur of Scrum Master. Om te ontdekken wat bij je past, doe je er goed aan om te kijken waar je kwaliteiten liggen en waar je energie van krijgt. Er zijn verschillende online platformen zoals Codecademy, Udemy en Khan Academy, waar je gratis IT trainingen kunt volgen en zo alvast kennis kan maken met programmeren. Op deze manier achterhaal je snel of IT bij je past en welke specifieke componenten binnen de IT jouw interesse hebben. Meer over de verschillende IT functies lees je in de blog ‘Wat zijn de meest gevraagde IT functies?’.

Een sprong in het diepe

Je hebt de nodige informatie verzamelt. En nu? De volgende stap is het vinden van een traineeship dat bij je past. Hiervoor kan je bijvoorbeeld vacatureplatformen, LinkedIn of Google raadplegen. Het overstappen naar een baan die beter bij je past, creëert nieuw kansen met een positieve invloed op je leven. Maar het blijft een sprong in het diepe: je weet vooraf namelijk niet precies waar je aan begint en hoe de betreffende functie er in de praktijk uit gaat zien. Één ding weet je wel zeker: een baan in de IT is nooit saai, het zorgt voor uitstekende toekomstperspectieven en er zijn al veel mensen die deze sprong in het diepe met veel succes hebben gemaakt.

Wil jij ook een carrièreswitch maken naar de IT? Dan is Createment echt iets voor jou! Benieuwd? Bekijk hier ons vacatureoverzicht voor de huidige traineeships.

Plaats reactie