Dat het IT vakgebied ontzettend breed is, weten we inmiddels allemaal. Als IT trainee kom je dan ook in aanraking met verschillende facetten van het vak. Zo ondervond ook Anouk tijdens haar traineeship tot Testspecialist bij Achmea. Ze werd betrokken bij een migratietraject, waarbij data van de ene plek naar de andere plek moet worden overgezet. In deze blog vertelt ze hier meer over.

Migratietraject

Van het begin af aan is Anouk betrokken geweest bij de migratie, een traject van negen maanden dat inmiddels is afgerond. “Samen met mijn team heb ik alle data in het SAP systeem van de ene zorgverzekering overgezet naar de andere zorgverzekering. We zijn hoofdzakelijk bezig geweest met het analyseren en controleren van data. Om te zorgen dat alle financiële gegevens van onze klanten juist overgezet worden.”

Complexiteit

Datamigraties zijn erg complex en risicovol, waardoor het belangrijk is dat er nauwkeurig wordt gewerkt. “Je hebt te maken met de verschillende omgevingen van de zorgverzekeringen. Wanneer je werkt in het systeem, moet het dichtgezet worden. Je kan namelijk geen gegevens overzetten wanneer het bedrijf of klanten hierin bezig zijn.”

Om deze reden vond de migratie, na acht maanden van voorbereiding, in één weekend plaats om de verstoring tot een minimum te beperken. “Tijdens dat weekend zijn bepaalde systemen dichtgezet, zodat de migratie kon worden uitgevoerd. Samen met het team ga je er vervolgens alles aan doen om de werkzaamheden binnen de tijd klaar te krijgen.” Uiteindelijk is in het weekend alle data overgezet, alleen moesten er daarna nog bepaalde correcties worden doorgevoerd. “In deze periode zijn de systemen weer deels open gezet. Hierdoor moesten we manieren bedenken om toch door te kunnen werken, terwijl de systemen beschikbaar waren voor het bedrijf en klanten. Door verschillende obstakels heeft het project langer geduurd dan gepland. Maar het is wel erg tof en bijzonder om aan dit soort grote projecten mee te mogen werken.”

Foto Anouk.png (1)
Anouk bij Achmea

Leerproces

Dat een datamigratie niet altijd loopt zoals verwacht, heeft Anouk de afgelopen tijd wel geleerd. Nu het project succesvol is afgerond, is ze aan de slag met nieuwe testwerkzaamheden. “Negen maanden lang ben ik met één project bezig geweest. Nu het project is afgerond kan ik nieuwe werkzaamheden oppakken. Ik heb in de afgelopen weken alweer ontzettend veel nieuwe dingen gezien en bijgeleerd.”

Daarnaast zijn de werkzaamheden van een tester in het oog van Anouk veel breder dan iemand die alleen checkt of wat bedacht is ook daadwerkelijk werkt. “Het is een soort bredere kwaliteitsbewaring. Het stellen van kritische vragen en van het begin af aan meedenken, zijn taken die daarbij horen.” Dat Anouk hieraan voldoet, is dan wel gebleken. “Ik heb veel complimenten gekregen over mijn manier van werken, mijn collega’s hebben aangegeven dat ik een waardevolle aanwinst ben voor het team.”

Wil jij net als Anouk aan de slag in de IT en meewerken aan grote projecten? Bekijk dan hier onze huidige traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie