Begin 2017 zette Jasper de Boer de stap: van een baan bij de Koninklijke Landmacht naar een carrière als IT’er. Hij wist de verschillende testfases te overleven en maakte indruk tijdens het Technisch Assessment. Sinds 1 april verdiept hij zich in het IT-vak en functioneel applicatiebeheer en inmiddels is hij al een aantal maanden aan de slag met Infor bij VolkerWessels.

"Infor is het ERP-systeem dat door onze opdrachtgever wordt gebruikt," vertelt Jasper. "Samen met twee collega’s houd ik me bezig met het functioneel beheer van deze applicatie. Daarnaast werken we samen met een technisch applicatiebeheerder en een programmeur, die alles weten van het technische aspect van Infor."

Overleg met key-users en collega’s

Als Functioneel Applicatiebeheerder is Jasper de schakel tussen de eindgebruikers en zijn technische collega’s. “Elke maand hebben we een key-user overleg, waarin we bespreken welke vragen er leven bij de gebruikers. Vervolgens bekijken we welke veranderingen we daarvoor gaan doorvoeren en op welke termijn we dat kunnen doen. Indien dit ook om een technische aanpassing vraagt, gaan we daarna met onze technische collega’s aan de slag.”

Eerste weken VW.png (1)
Trainees Kebeh Barbu, Jasper de Boer en Sebastian Gommers

De software en bedrijfsprocessen

Deze rol biedt hem uitdaging. “Het is meer dan alleen bekijken welke vragen er leven. We onderzoeken de mogelijkheden en bedenken of de gestelde vraag wel de juiste vraag is. Soms is het bijvoorbeeld beter om iets in het proces te veranderen, om het nog beter bij de software te laten aansluiten en zo het beoogde resultaat voor de business te kunnen behalen.” Om hier zicht op te krijgen is Jasper ook regelmatig op locatie bij de opdrachtgever te vinden. “Het is belangrijk dat ik de organisatie leer kennen. Hoe lopen de processen en op welke manier speelt de software daar een rol in? Welke functies worden gebruikt en voor wie is dat belangrijk? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, ga ik in gesprek met de medewerkers.”

Daarnaast werkt het team aan de optimalisatie van hun eigen processen. “We zijn bezig met het verbeteren van het functioneel beheer van Infor. Dit doen we bijvoorbeeld door testplannen te ontwikkelen en deze aan te scherpen.” Hiermee verschilt Jaspers rol wel van die van de andere functioneel beheerders voor andere applicaties. “De kaders van onze werkzaamheden zijn gezet met ons functieprofiel, maar hoe je daar vervolgens precies invulling aan geeft, dat bepaal je samen met het team. Daarin zijn we al behoorlijk zelfstandig, pakken we dingen op en gaan we proactief aan de slag.”

Afbeelding bij Blog Jasper .png
- Jasper de Boer

Trial-and-error

Jasper voert inmiddels al aardig wat werkzaamheden zelfstandig uit. “Als er in het call systeem iets binnenkomt waarvan ik weet dat ik zoiets al een keer voorbij heb zien komen, dan kijk ik naar wat er toen is gebeurd. Wat was toen het probleem? En kan ik het nu misschien met dezelfde stappen oplossen?” Maar als dat niet lukt, is dat natuurlijk geen probleem. “Bij sommige vraagstukken ligt de oplossing best voor de hand, terwijl je bij andere problemen toch echt wel even moet sparren en zoeken. En het komt ook voor dat we er samen met andere collega-trainees niet meteen uitkomen. We kunnen dan terecht bij onze IT-collega’s, die ons op dat moment ook inhoudelijk verder kunnen helpen en ons een duwtje de goede richting in geven.” Het vertrouwen vanuit de afdeling en leidinggevenden is hierbij belangrijk. “Het wordt gewaardeerd als we initiatief tonen. We durven hierdoor onze verantwoordelijkheid te nemen en te leren door het te doen. Het is oké om fouten te maken, want daar leren we van.”

Wil jij net als Jasper jouw talent voor IT ontdekken en verder ontwikkelen? En ben je klaar om jouw nieuwe carrière een kickstart te geven? Bekijk dan eens onze vacatures of neem contact met ons op via talent@createment.nl!

Plaats reactie