Je dacht ooit dat je de ideale baan had gevonden, maar nu heb je daar serieuze twijfels over. De vraag of je huidige baan wel echt bij je past, spookt dan ook regelmatig door je hoofd. Als je jezelf hierin herkent, dan is een carrièreswitch misschien een goede oplossing voor jou. Maar voordat je gaat kijken naar de stappen om een carrièreswitch te maken, doe je er goed aan om even stil te staan bij de voor- en nadelen die het met zich meebrengt.

Tien maanden geleden maakte Willem een carrièreswitch. Hij ontwikkelde zich van leraar economie tot Software Developer. In deze blog vertelt hij alles over de voor- en nadelen van een carrièreswitch.

1. Je kan jezelf ontwikkelen

Door het maken van een carrièreswitch, krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen in een ander vakgebied. Er zijn tal van mogelijkheden om een carrièreswitch te maken. Willem deed dit via een traineeship. Willem: “Hiervoor was ik leraar Economie op een MBO- school, nu ben ik werkzaam in de IT als SAP ABAP ontwikkelaar bij Alliander. Ik was toe aan een nieuwe stap en het traineeship van Createment bood mij de kans om zonder ervaring betaald aan de slag te gaan in het IT-vak. Ik kreeg op deze manier de kans om iets heel anders te gaan doen dan waar ik voor geleerd had. Je duikt een nieuw vakgebied in en begint vanaf nul. Je moet veel leren en het IT-vak is zo breed, dat ik me kan blijven ontwikkelen.”

2. Je moet nieuwe kennis opdoen

Maar dit heeft natuurlijk ook een andere kant. Je gaat aan de slag in een heel nieuw vakgebied, wat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk weer op nul begint. “In mijn geval moest ik twee maanden de schoolbanken in om de basis van het IT-vak te leren, vervolgens ging ik werken en leren bij het bedrijf. De eerste twee maanden waren erg intensief en brachten dan ook wat druk met zich mee. Je leert iets compleet nieuws en het is wel belangrijk dat je dit ook oppikt, zodat je enige kennis hebt wanneer je bij de opdrachtgever aan de slag gaat.”

EQ9T7428.jpg

3. Je doet wat je écht leuk vindt

Het overstappen naar een andere baan die beter bij je past, creëert nieuwe kansen met een positieve invloed op je leven. Wanneer je je baan écht leuk vindt, verlies je de tijd sneller uit het oog, krijg je meer energie en geeft het je een voldaan gevoel. “In mijn vorige baan had ik niet helemaal mijn passie gevonden. Maar ik was wel altijd benieuwd naar wat er achter een app schuilging. Daarom heb ik uiteindelijk de stap gemaakt naar de IT. Ik merk dat als je eenmaal de basis van een vak hebt geleerd, je veel gerichter weer nieuwe dingen kan leren. Wanneer je ontdekt dat je een bepaald onderwerp van het vak erg leuk vindt, kan je dus altijd een andere kant opgaan. Als je iets doet wat je écht leuk vindt, krijg je daar energie van en ga je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis.”

4. Je weet vooraf nooit zeker waar je aan begint

Herken je dat? Je ziet een vacature en denkt: Dit lijkt me nou echt leuk! Je leest de functieomschrijving, maar hebt eigenlijk geen flauw idee hoe je werkzaamheden er in de praktijk daadwerkelijk uit gaan zien. Ook Willem ervaarde dit, “Vooraf weet je niet goed waar je aan begint, het is een sprong in het diepe. Je weet niet precies wat er in de praktijk allemaal bij de betreffende functie komt kijken. In mijn geval ging ik aan de slag met programmeren, maar met programmeren kan je veel kanten op. Zo heb je front-end, back-end en ook daar heb je weer allemaal verschillende systemen in. Vaak is het toch een beetje een kwestie van de gok wagen en ontdek je uiteindelijk zelf welke richting of baan in dit nieuwe vakgebied het beste bij je past.”

Ben jij toe aan een carrièreswitch richting de IT of online marketing? Dan is Createment echt iets voor jou! Met onze traineeships word je klaargestoomd voor je eerste baan als IT’er of online marketeer. Met baangarantie en salaris vanaf dag één. Benieuwd? Bekijk hier ons vacature overzicht.

Plaats reactie