Met een traineeship kan je je carrière een kickstart geven of juist een totaal andere richting op gaan. Een hele mooi kans, maar vaak ook een zwaar traject en een behoorlijke sprong in het diepe. Past dat bij jou? Voordat je gaat kijken naar de stappen om met een traineeship te starten, doe je er goed aan om even stil te staan bij de voor- en nadelen die het met zich meebrengt.

Tien maanden geleden startte Frank aan zijn traineeship tot Software Developer bij Alliander. In deze blog zet hij alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

1. Uitzicht op een baan

Tijdens een traineeship kan je leren terwijl je in dienst bent bij een bedrijf. Zo kun je jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, volg je trainingen om je skills te verbeteren en leer je de organisatie kennen terwijl je meewerkt aan projecten. Op die manier word je in een relatief korte tijd variërend van een aantal maanden tot een aantal jaar, klaargestoomd voor die ene gave functie en ben je een waardevolle aanwinst voor het bedrijf dat je inmiddels door en door kent. “Wanneer het traineeship goed verloopt, ga je op het eind in dienst bij het bedrijf waar je het traject hebt doorlopen. Daarnaast krijg ik veel kansen om mijzelf te ontwikkelen, waardoor ik niet alleen binnen het bedrijf waarde heb maar eventueel ook daarbuiten.”

2. Het traineeship is betaald

Vanaf de eerste dag van het traineeship krijg je meteen betaald. “Hiervoor volgde ik de opleiding Psychologie. Voor mijn gevoel zat ik vast aan mijn studie. Ik wilde graag aan de slag in de IT, maar het starten van een nieuwe studie kost veel tijd en geld. Een traineeship was voor mij een goede oplossing. Je kan je niet alleen in een korte tijd omscholen, maar je word ook betaald om iets te doen wat je leuk vind.”

3. Persoonlijke begeleiding

Gedurende het hele traject worden de trainees gecoacht door een Perfomance Coach, die hen begeleidt op het gebied van soft skills. De coach blijft betrokken, om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling en te helpen waar nodig. Zo leer je niet alleen de organisatie, maar ook jezelf kennen. “Het doel van het traineeship is om mij om te scholen naar IT’er. Vanuit Createment word ik begeleid om mijn weg te vinden in de organisatie en mijn functie. Daarnaast wordt in mijn team ook de tijd genomen om mij te ondersteunen waar mogelijk. Regelmatig worden er gesprekken gevoerd om mijn ontwikkeling te monitoren en ervoor te zorgen dat de doelstellingen altijd behaald worden.”

Foto Frank.png
Trainee Frank bij Alliander

4. Het is heel intensief

Een traineeship heeft natuurlijk ook een andere kant. Het traineeship is heel intensief en vraagt veel van je. “In een relatief korte tijd leer je erg veel. Je leert nieuwe skills, komt in een andere omgeving terecht, gaat weer de schoolbanken in en vervolgens start je in het bedrijfsleven. Er verandert in een korte tijd erg veel in je leven, met al deze veranderingen moet je om kunnen gaan.”

5. Je moet nieuwe kennis opdoen

Je gaat aan de slag in een heel nieuw vakgebied, wat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk weer op nul begint. “Je moet veel nieuwe kennis opbouwen en gaat aan de slag bij het bedrijf. Iedereen om je heen lijkt al alles te kennen, waardoor het overweldigend kan zijn en soms onmogelijk lijkt. Maar stap voor stap bouw je steeds meer kennis op. Met goede voorbereiding, de steun van de mensen om je heen en goede communicatie kom je er wel. Mits je jezelf volledig inzet, het blijft namelijk een intensief traject dat veel van je vraagt.”

6. Onduidelijkheid over je rol

Voordat je start aan het traineeship, weet je bij welk bedrijf je aan de slag gaat en welke functie je gaat vervullen. “Je weet van te voren niet in welk team je terecht komt en wat je werkzaamheden gaan zijn. Tijdens de eerste trainingsmaanden leer je de basis van het IT-vak, dus het is nog even afwachten wat je hiervan precies allemaal gaat gebruiken. Gelukkig kan je voor een groot deel zelf sturen waar je graag terecht wil komen. En stap voor stap kom je steeds meer te weten. Het is belangrijk dat je hier zelf ook proactief mee bezig bent.”

Wil jij ook een carrièreswitch maken en starten aan een traineeship? Dan is Createment echt iets voor jou! Benieuwd? Bekijk hier ons vacatureoverzicht.

Plaats reactie