5 redenen waarom doelen stellen belangrijk is

Paul van den Hurk

Marketing Manager

28-10-2020
3 min. read
Createment Insights

Laten we er niet omheen draaien. Een traineeship bij Createment is geen walk in the park. Een jaar lang moet je flink met jezelf aan de slag en dompel je jezelf onder in de wereld van de IT. Met aan het eind van de rit een vaste baan als resultaat. De kans van je leven? Zeker! Maar daar moet je wel wat voor doen.

Om aan het eind van het jaar de finish te kunnen halen moet je wel weten waar deze streep ligt. Pas als je duidelijk hebt waar jouw stip op de horizon staat, kunnen we samen de weg ernaartoe in kaart brengen. Concrete en meetbare doelen zijn hierbij van groot belang. Doelen worden gebruikt om de richting en het resultaat van tevoren vast te leggen. Ze vormen de basis onder je plannen en zijn het kompas van je ontwikkeling. Hieronder geven we je 5 redenen waarom we bij Createment denken dat het stellen van doelen zo belangrijk is.

#1 Doelen zorgen voor motivatie

Het grote doel is duidelijk. Binnen een jaar ben je omgeschoold en in het bezit van een vaste baan. Daarna stoom je op volle vaart door en ontwikkel je jezelf tot de specialist binnen je vakgebied. Met de wereld van IT aan je voeten.

De stip op de horizon is duidelijk dus. En het stellen van doelen op korte termijn zorgt ervoor dat je hier ook gaat komen. Het is namelijk veel makkelijker om gemotiveerd te blijven als je weet dat je over een maand je examen OCA moet halen. En over twee maanden in staat moet zijn zelfstandig een test te runnen. Op deze manier ga je telkens een nieuwe uitdaging aan, blijf je gemotiveerd en komt die eindstreep vanzelf dichterbij.

#2 Doelen geven je focus

Tijdens het traineeship komt er een enorme hoeveelheid informatie op je af. Binnen een jaar moet je je specialiseren in een vakgebied waar je van tevoren nog geen enkele kennis van had. Het aanbrengen van de juiste focus verhoogt je kans op succes aanzienlijk.

Dit heeft te maken met de distributie van focus. Mensen die een lange lijst met doelen bereiken minder dan mensen met bijvoorbeeld slechts één doel. Doelen geven je een centraal punt om je aandacht op te richten. Je kunt het zien als een trechter die je aandacht volledig op het te bereiken eindpunt richt. Vergroot je kansen op succes en focus je alleen op je belangrijkste doel totdat je deze verwezenlijkt hebt. Daarna ga je aan de slag met de volgende. En de volgende.

#3 Doelen helpen te organiseren

Doelen geven richting. Hierdoor is het makkelijker om jezelf te richten op de activiteiten die je verder helpen en de activiteiten die geen rol spelen te laten liggen. Immers, met je doel in gedachten kies je eenvoudiger waar je je tijd en energie aan wilt besteden. En waaraan niet. Door je doelen duidelijk voor ogen te hebben vul je je dagen het meest efficiënt in en schiet je ontwikkeling vooruit.

#4 Je kunt je resultaten meten

Het stellen van doelen heeft als voordeel dat je je geleverde prestaties en vorderingen keer op keer kunt meten. Waar sta ik? Wat heb ik bereikt? Lig ik op schema? En waar moet ik bijsturen? Op deze manier weet je precies waar je staat en houd je continu grip op de voortgang van je carrière.

#5 Je zelfvertrouwen groeit

Jezelf blijven ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van zelfvertrouwen. Vergeet hierbij niet je successen te vieren! Je ziet namelijk wat doelen stellen je oplevert en dat geeft je een goed gevoel. En gaat het even niet zo lekker? Kijk dan naar wat je wel bereikt hebt en put daar weer positieve energie uit.

Is het jouw ultieme doel om je te ontwikkelen tot IT-professional? En durf je het aan om daar samen naartoe te werken? Bekijk dan snel onze vacature en meld je aan!

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS