We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; soft skills zijn belangrijk voor de IT’er van vandaag. Naast de juiste technische vaardigheden moeten zij tegenwoordig ook beschikken over eigenschappen als nieuwsgierigheid, doortastendheid en lef. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden, creativiteit en het vermogen om jezelf en anderen te motiveren écht van toegevoegde waarde in het IT-vakgebied.

Dit ontdekte ook Jeroen Admiraal tijdens zijn werkzaamheden bij Alliander. Vorig jaar begon Jeroen met zijn traineeship tot Java Developer. Na zijn studie biologie en zijn promotieonderzoek in natuurbescherming, besloot hij zijn blik te gaan verbreden. Inmiddels maakt hij onderdeel uit van een Scrum-team bij Alliander, waar hij samen met andere Developers werkt aan verschillende projecten. Hierbij is communicatie met collega’s en andere teams onmisbaar.

Presenteren

“Eens per zes weken vindt er een bijeenkomst plaats waar de Java Developers informatie met elkaar uitwisselen, elkaar tips geven en hun werk presenteren,” legt Jeroen uit. “Op de vorige bijeenkomst zou ons team wat vertellen over een klein programma dat we ontwikkeld hebben en dat een aantal teams binnen Alliander gaan hergebruiken.”

Jeroen bood aan om de presentatie over te nemen van zijn senior collega die wegens omstandigheden de presentatie niet zelf kon geven. Jeroen gaf uitleg over het programma en vertelde de andere teams op welke manier het gebruikt kan worden. “De feedback die ik kreeg van mijn collega’s was zeer positief,” vertelt Jeroen. Ook van de discussieleider kreeg hij complimenten over zijn manier van uitleggen en presenteren. “Hij gaf zelfs aan dat er nog nooit eerder een trainee gepresenteerd had op deze bijeenkomsten.”

Skills hergebruiken

Zijn presentatie-skills heeft Jeroen al eerder opgedaan. “Ik heb voorafgaand aan dit omscholingstraject vakken gevolgd over wetenschapscommunicatie. Ook gaf ik presentaties op conferenties en gaf ik les op de universiteit.” Deze soft skills neemt Jeroen mee in zijn nieuwe carrière. “Dit zijn skills die ik nu opnieuw kan gebruiken. Natuurlijk leer je tijdens een traineeship heel veel nieuwe vaardigheden. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat je hiervoor hebt gedaan en geleerd niet meer bruikbaar is.” En daar sluiten wij ons graag bij aan.

Plaats reactie