Voor Ted en Maikel is het traineeship begonnen toen alle maatregelen rondom het coronavirus in Nederland al van kracht waren. Dat houdt in dat zij nu vanuit huis de basis leggen voor het IT-vak om deze straks bij opdrachtgever Alliander in de praktijk te kunnen brengen. En dat is toch wel een beetje anders dan normaal, ook voor IT Docent Jacob. In deze blog vertellen zij over het online traject.

De start van het traineeship

Om het thuiswerken mogelijk te maken, hebben Ted en Maikel hun laptop opgehaald bij Createment. Voor Ted was dat een leuk moment. “Gezellig dat ik even langs kon komen om mijn spullen op te halen. Ik heb Jacob, de docent voor de komende tijd, even gesproken en heb in de keuken ook nog even met Jos gepraat. Voor mij kwam op dat moment echt het yes-gevoel. Alles gaat beginnen en het kan allemaal, ook in deze tijden, gewoon doorgaan.”

Maikel vult aan: “Het ophalen van de spullen hebben Ted en ik niet tegelijkertijd gedaan, zodat er zo weinig mogelijk mensen tegelijk op kantoor aanwezig waren. Het nadeel daarvan is dat we elkaar nog niet echt ontmoet hebben en dat is toch net even anders. Gelukkig is het ook tijdens de lessen gewoon gezellig en maken we tussendoor een praatje.”

Voor Maikel waren vooral de eerste dagen een beetje onwerkelijk. “Bij mijn vorige werkgever werkte ik de laatste twee weken ook al thuis. En aan datzelfde bureau volg ik nu de trainingen voor Createment. Ik ben dus van werkgever veranderd terwijl mijn werkplek nog hetzelfde is,” lacht hij.

Blij met een nieuwe uitdaging

Zowel Ted als Maikel zijn blij dat de trainingen op deze manier toch kunnen plaatsvinden. “Het is natuurlijk af en toe een beetje behelpen in een druk huis met kinderen,” zegt Ted. “Maar ik ben blij dat we gewoon lekker aan de slag kunnen. Dat is hartstikke leuk. Natuurlijk is het anders dan bij Createment op locatie, maar ik vind dit best een fijne manier om les te krijgen en het bevalt dus goed. Jacob brengt de informatie enthousiast over, met leuke opdrachten tussendoor.”

Maikel sluit zich hierbij aan. “Het niveau van het traineeship vind ik prettig. Je krijgt veel informatie en het is ook erg breed, maar het tempo is te doen. Zo wordt er genoeg teruggepakt op informatie uit de eerdere lessen. Het is een uitdaging, maar die had ik ook nodig.”

traineeshipthuis2.png
Docent Jacob geeft les via Zoom.

Online trainingsprogramma

Ook voor IT Docent Jacob was het even schakelen toen bekend werd dat alle trainees vanuit huis de lessen gingen volgen. Toch lukte het hem om snel over te stappen op een volledig digitaal lesprogramma. “Met tools als Zoom en Slack is het overschakelen naar online niet zo lastig,” legt Jacob uit. “We waren eigenlijk al best digitaal, dus de switch kon zo gemaakt worden. Daarnaast is de inhoud van het programma hetzelfde gebleven en is alleen de manier waarop het wordt aangeboden anders.”

Andere dynamiek

Het is duidelijk dat de dynamiek toch wel een beetje anders is. Maikel vertelt: “Ik houd wel van een goede discussie, maar dan merk je toch wel de beperking van videobellen. Wanneer je een beetje door elkaar heen praat, kun je elkaar niet meer goed verstaan. Je moet echt op elkaar wachten en dan duren de discussies langer of houd je je toch meer in.”

Jacob sluit zich hierbij aan, maar ziet ook een voordeel. “Tijdens de opdrachten worden de vragen nu niet in de klas gesteld, maar in samenwerkingstool Slack. Alle antwoorden en informatie wordt dus hier opgeslagen, waardoor automatisch een soort kennisbank wordt gecreëerd. De vragen bespreken we tijdens de lessen natuurlijk nog wel, maar nu kunnen de trainees het later nog eens rustig teruglezen.” Handig dus!

Ted geeft aan dat hij het jammer vindt dat hij nu de gezellige sfeer op kantoor moet missen. “Createment is een klein en hecht bedrijf. Zo wordt er bijvoorbeeld elke dag samen geluncht. Dat missen we nu, en daardoor mis je toch een beetje de echte Createment sfeer.”

Het vervolg

Natuurlijk zijn we ook benieuwd hoe alles er na deze trainingsmaand uit gaat zien. Ted vertelt: “Ik ben deze training eerder gaan volgen, om alvast een basis op te bouwen. Hierna ga ik, samen met andere trainees van Alliander, nog een trainingsperiode volgen die wat dieper ingaat op onder andere programmeren in Java.”

Ook Maikel gebruikt de komende tijd om zich nog verder te ontwikkelen. “Ik ga nog extra trainingen volgen die specifiek gaan over het systeem waar ik mee ga werken. Ook ben ik van plan om alvast contact op te nemen met een andere Createment trainee die nu al aan het werk is, zodat ik wat meer duidelijkheid krijg over hoe het er na de trainingen aan toe zal gaan en hoe mijn werk er dan uit zal gaan zien.”

Wil jij je net als Ted en Maikel ontwikkelen tot IT specialist? Bekijk dan hier onze vacatures of neem online contact met ons op.

Plaats reactie