Jaren geleden begon voor Hein zijn interesse in IT. Zo haalde hij bijvoorbeeld computers uit elkaar om ze vervolgens zelf weer te monteren. Na het afronden van zijn studie HBO Recht, kreeg hij de kans om in het bedrijfsleven met een ERP Systeem aan de slag te gaan. Tijdens deze werkzaamheden groeide zijn interesse in IT en de wil om zich hier verder in te ontwikkelen. In september vorig jaar begon hij met zijn traineeship bij Alliander als software developer. Hij en zijn mede-trainees specialiseren zich in Java, SAP of Business Intelligence.

SAP ABAP

Hein programmeert in zijn huidige rol in de back-end van SAP software. “De programmeertaal waar ik mee werk is ABAP. Dat was even schakelen, want de trainingsmaanden stonden voornamelijk in het teken van Java. ABAP komt qua logica wel overeen met Java. Zo schrijf je eerst een stappenschema uit in schrift, dat is eigenlijk bij alle talen hetzelfde. Maar de termen die je gebruikt zijn anders binnen ABAP dan in Java. Daarnaast eindig je in Java een zin met een puntkomma en in ABAP met een punt. Daar maakte ik in het begin wel wat fouten in, maar inmiddels weet ik niet beter.”

Werkdag

Hein maakt onderdeel uit van een Scrumteam. Hoe zijn dag eruitziet? “Je mag zelf kiezen hoe laat je begint, als je maar uiterlijk om half 10 binnen bent. Ik begin altijd heel vroeg en ga verder met de werkzaamheden van de dag daarvoor. Als ik die al afheb, ga ik verder met werkzaamheden die ik klaar heb staan of check ik bij mijn buddy of hij nog taken heeft. Er is eigenlijk nooit een moment dat ik niks te doen heb. Ik kan namelijk ook altijd nog aan de slag met een cursus.” Het team van Hein begint om half 10 met een stand-up. “Dit is onderdeel van de scrum, elke dag op dezelfde tijd op dezelfde plek”, legt Hein uit. “Dan vertel je wat je de dag ervoor hebt gedaan, wat je die dag gaat doen en of er nog dingen zijn waar je hulp bij nodig hebt. Hierna ga je met jouw taken aan de slag en waar nodig ondersteun je je collega’s.”

DSC05541.jpg
Trainee Hein Beltman

Projecten

Met zijn team werkt Hein als ABAP-programmeur aan verschillende projecten. “We werken aan wijzigingen in het systeem. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat klanten zelf hun gewenste vermogen kunnen aanpassen of een adreswijziging kunnen doorgeven. Daarnaast hebben we een functie gebouwd waarmee contracten online kunnen worden ondertekend”, vertelt Hein. “Ons team werkt dan zowel aan de back-end als aan de front-end aanpassingen. Ondanks dat ik me focus op back-end, krijg ik dus ook wat mee van de front-end werkzaamheden.”

Werken bij Alliander

Voor Hein was deze stap een hele goede keuze. “Ik ben superblij dat ik bij Alliander werk. De cultuur is erg open. Naast mijn buddy en mijn eigen team kan ik bijvoorbeeld ook terecht bij andere teams om vragen te stellen. Ik merk dat iedereen hier graag tijd voor je maakt. Ze nemen je graag stap voor stap mee zodat jij weer verder kunt.” Kennisoverdracht is belangrijk en staat ook in het team van Hein centraal. “Elke sprint hebben we op donderdagmiddag een kennissessie. Dan geeft een persoon uit het team een kennissessie over iets waar hij of zij verstand van heeft of iets dat opgelost is. En de andere trainees mogen hier ook bij aansluiten als ze willen.”

Bij Alliander is ruimte genoeg om jezelf te ontwikkelen. Wil jij hier net als Hein mee aan de slag bij een van de IT-teams? Bekijk hier de vacature voor traineeship software developer Java / SAP of traineeship IT Consultant bij Alliander en meld je aan!

Plaats reactie