Een half jaar geleden sprong Kevin Visser in het diepe. Na zijn studie Engineering en zijn Master in Business Administration besloot hij een andere richting op te gaan en IT en consultancy te gaan combineren. Hij meldde zich aan voor het traineeship en werkt nu als trainee AFAS Business Consultant bij Vionq. Hieronder geeft Kevin antwoord op onze 4 prangende vragen over het werken als IT consultant.

Wat houdt het werk als AFAS Business Consultant in?

“AFAS is een ERP-pakket waarmee je bedrijfsprocessen kunt vastleggen en automatiseren. Het systeem is ontzettend uitgebreid en bestaat uit verschillende modules, zoals bijvoorbeeld HRM, CRM, Projecten en Financieel. AFAS moet je eigenlijk zien als een Zwitsers zakmes. Niet elk bedrijf maakt gebruik van dezelfde tooltjes en alles hangt met elkaar samen. Als AFAS Consultant probeer je het proces van een bedrijf zo goed mogelijk weer te geven en in te richten in AFAS. Daarbij is het belangrijk om te ontdekken wat voor de klant nu écht belangrijk is. ‘De vraag achter de vraag’ noemen wij dat. We voeren daarom niet alleen aanpassingen door in het systeem maar zijn juist ook echt sparringpartner voor de klant. Als je echt op zoek bent naar een diehard IT-functie met volledige focus op techniek, dan is dit niet de juiste omgeving. Maar voor mij is het een perfecte combinatie tussen IT en business consultancy.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Eigenlijk is geen werkdag hetzelfde. Maar een ideale dag is voor mij het werken op locatie bij de klant. We beginnen dan met een half uurtje koffiedrinken en bespreken wat er die dag concreet ingericht gaat worden. Vervolgens ga ik daarmee aan de slag en overleg ik met de klant als er toch nog onduidelijkheden zijn. Aan het einde van de dag stemmen we af of het geleverde werk aan de vraag voldoet en de klant tevreden is. Als trainee loop je in het begin veel mee met ervaren collega’s op dit soort dagen.

Maar het komt ook voor dat je op afstand voor verschillende klanten werkt. Dit zijn dan geen werkzaamheden die binnen een groot project vallen, maar die te maken hebben met het beheren van de klantomgeving en het oplossen van kleinere vragen, oftewel tickets. Zo kan het dus ook voorkomen dat je op een dag voor 5 klanten werkt.”

Foto Kevin.png (1)
Trainee Kevin aan het werk bij Vionq

Hoe is de cultuur bij Vionq?

“We zeggen altijd: ‘We zijn allemaal Vionqer.’ Iedereen is benaderbaar. De oprichter staat net zo open voor je vragen als je collega-trainee. Dat is heel prettig en dat is hier ook heel normaal. Aan het begin van het traineeship word je best een beetje in het diepe gegooid, maar je hebt wel alle hulp die je nodig hebt binnen handbereik. Het is een mooie balans, maar je moet wel zelf je mond opentrekken. Bovendien werken we nu veel in teamverband, wat zorgt een goede samenwerking en korte lijntjes met collega’s. Erg prettig wanneer je ergens een vraag over hebt.

Daarnaast word je erg vrijgelaten. Er is hier niemand die je een takenlijstje geeft dat je moet gaan afwerken. Nou ben ik persoonlijk wel iemand die houdt van structuur, maar die breng ik zelf aan. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je agenda gevuld is. Ben je iemand die dat fijn vindt? Dan is dit een hele mooie kans. Je leert er op persoonlijk vlak namelijk erg veel van en krijgt hier echt de kans om jezelf te ontwikkelen.”

Heb je tips voor anderen die deze stap overwegen?

“Meld je aan! Voor mij is het een hele goede keuze geweest. Ik merk dat je hier zo veel ervaring op kan doen in het consultancy-vak. Je kan bij ontzettend veel bedrijven binnenkijken en leert de brug te slaan met de techniek. Ik denk dat dit erg waardevol is. 

En als je eenmaal gestart bent; wil niet te snel. Als je aan gras trekt, groeit het heus niet harder. Hoe slim je ook bent, ik kan me niet voorstellen dat het mogelijk is om na een maand training het systeem volledig te kennen. Het is een proces, je gaat fouten maken en dat is prima. Het wordt zelfs aangemoedigd hier. Heb geduld, stel alle vragen die je hebt en neem initiatief om met collega’s mee te kijken. Dan groei je steeds meer in je rol als Business Consultant.”

Wil jij net als Kevin en zijn collega-trainees IT en consultancy combineren? Check dan snel de nieuwste vacature bij Vionq in Vianen.

Plaats reactie