Na zijn opleiding en werkzaamheden in de psychologie, ging Selçuk opzoek naar een baan die hem echt gelukkig maakt. In zijn vrije tijd hield hij zich veel bezig met ICT. Hij besloot om van zijn hobby zijn werk te maken en inmiddels is Selçuk vijf maanden werkzaam als trainee Java programmeur bij De Belastingdienst. Om zichzelf te blijven ontwikkelen is hij uit eigen initiatief een project gestart over de GIT (Global Information Tracker) software.

Trainee Java programmeur

Selçuk is bij De Belastingdienst aan de slag als trainee Java programmeur, waar hij werkt op de afdeling IBS (Integratie Business Services) overige middelen. “In mijn functie schrijf ik software voor de dividendbelasting en straks ook voor de vliegtuigenbelasting die in 2021 in zal gaan.” Om handigheid te krijgen met de applicatie waar mee wordt gewerkt, kreeg hij aan de start van het traineeship van zijn team de opdracht om deze applicatie in het miniatuur na te maken. “Op deze manier kwam ik in aanraking met alle tooling en programmeertalen die in de applicatie worden gebruikt. Dit zorgde ervoor dat ik meer inzicht kreeg in de hele applicatie en alles wat daarbij komt kijken. Inmiddels is dit afgerond en pak ik zelf user stories op.”

Project GIT

Tijdens het traineeship, is het belangrijk dat je je ontwikkeling richting geeft en hier ook zelf proactief mee aan de slag gaat. “Als ik iets niet snap, wil ik dit tot het bot uitzoeken. Ik heb er niks aan als ik alleen maar weet wat ik doe, maar niet weet waarom. Zo kwam ik ook in contact met GIT software. Bij De Belastingdienst werken we met GIT. GIT is een platform die jouw code synchroniseert met de rest. Ik heb voorgesteld om GIT helemaal uit te zoeken en hierover een workshop te geven aan ons team. Tijdens deze workshop vertel ik hoe de software binnen ons project kan worden gebruikt.”

Foto Selcuk.png
Trainee Selçuk bij De Belastingdienst

Ontwikkeling

De eerste twee trainingsmaanden is er een basis gelegd voor het IT-vak. Voor de functie van Java programmeur zijn de trainees voornamelijk aan de slag gegaan met de programmeertaal Java. Bij De Belastingdienst ontwikkelt Selçuk zich verder en leert hij om te werken met alle tooling en talen die hierbij komen kijken. “Bij Java komt zoveel meer kijken. Er zijn bijvoorbeeld nog een stuk of vijf talen waar je ook mee aan de slag gaat. Daarnaast werk je binnen de afdeling aan een applicatie, dus buiten je codeerwerkzaamheden ben je ook bezig met andere taken.”

De IT is een erg breed vakgebied, waardoor je altijd kunt blijven leren. “Vijf maanden geleden wist ik niet eens wat Java was. Ik merk wel dat ik veel meer inzicht heb gekregen in de programmeertaal. Je leert het ook pas echt door te doen. En wanneer je iets graag wil, geef het aan en ga ermee aan de slag. Op deze manier kan je zelf de leiding nemen in je ontwikkelproces,” aldus Selçuk.

Wil jij je net als Selçuk een carrièreswitch maken richting de IT en je blijven ontwikkelen? Bekijk dan hier onze huidige traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie