Frank werkte vier jaar lang in China als docent Engels. Na zijn terugkomst in Nederland besloot hij zijn carrière een andere wending te geven. In februari van dit jaar startte hij dan ook met zijn Createment traineeship tot AFAS Business Consultant bij Vionq. Wij spraken hem over zijn traject.

Hoe was het om na vier jaar in China weer in Nederland aan het werk te gaan?

“Voor mij was de grootste uitdaging om na vier jaar in China weer om te schakelen naar de Nederlands werksfeer”, aldus Frank. Hij legt uit: “In China werkte ik met kinderen. Dat is natuurlijk niet altijd even gestructureerd en de sfeer is verre van zakelijk. Bij Vionq krijg ik wel te maken met een zakelijke werksfeer. Ik werk met en voor klanten dus ik moet echt kwaliteit afleveren.”

Wat doe je als AFAS Business Consultant?

“AFAS is een ERP-pakket met ontzettend veel mogelijkheden. Als AFAS Business Consultant probeer ik AFAS naadloos aan te laten sluiten op de processen bij de klant. Dit kan alleen door met de klant te sparren en zijn business te leren kennen.”

“In het begin van het traineeship was ik meer gefocust op de techniek, om AFAS onder de knie te krijgen,” voegt Frank toe. “Ik dook continu in AFAS en kon nog weleens vergeten hoe het er in de praktijk echt aan toegaat als mensen met het systeem gaan werken. Luisteren naar de klant en in gesprek blijven, dat is echt belangrijk om het vak goed te kunnen uitvoeren. Zo zorg je er niet alleen voor dat het in het systeem precies klopt, maar ook dat de klant krijgt wat hij of zij daadwerkelijk wil. Consultancy is dus minstens zo belangrijk als het technische aspect van de baan.”

Afbeelding blog Frank.png
Trainees Frank, Willem en Kevin

Hoe complex is AFAS en hoe snel kun je het onder de knie krijgen?

Frank: “AFAS is een zeer uitgebreid en complex softwarepakket. In het begin van het traineeship hebben we een aantal dagen training gevolgd bij AFAS. Tijdens deze trainingsdagen klikten we met een handleiding door het systeem heen. Op dat moment leek het allemaal wel mee te vallen, maar achteraf bleek dat het toch wat meer complex is.” Frank voegt toe: “Er zijn nogal wat mogelijkheden binnen AFAS. Je ziet dan ook dat veel collega's zich specialiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HRM, projecten of financiële processen. Combineer dit met de juiste drive, dan ben je in no time lekker door het systeem aan het klikken.”

Wat vind je het leukst en het minst leuke aan deze baan? 

“Het leukst vind ik toch wel de afwisseling”, vertelt Frank. “Je kijkt in de keuken bij andere bedrijven. Op deze manier krijg je een breder beeld van de verschillende werksituaties en branches in Nederland. Ik denk dat het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling om veel te zien. Je ontmoet verschillende mensen in verschillende sectoren.”

“Het minst leuke vind ik toch wel de reistijd”, vult hij aan. “Met name de files zijn vervelend. Toch kun je best wat werk verrichten in de auto als je een beetje creatief bent!”

Hoe zijn je collega's?

“Het contact met mijn collega’s is heel fijn. Het is een mooie club actieve mensen die er de schouders onder zetten en altijd voor je klaarstaan! Daarnaast wil iedereen je helpen”, vult Frank aan. “Als trainee heb je natuurlijk een hoop vragen. En niet alles lukt meteen. Het is heel fijn dat je dan bij je collega’s terecht kan. Ik probeer dan ook regelmatig met ze te bellen als ik onderweg ben. Zo houden we contact en kan ik gemakkelijk vragen stellen of om hulp vragen als dat nodig is. Daarnaast werk ik een aantal dagen per week op kantoor dus dan zie en spreek ik ze ook.”

Wil jij net als Frank een carrièreswitch maken en werken als IT-consultant bij Vionq? Bekijk dan hier de vacature traineeship AFAS Business Consultant en meld je aan!

Plaats reactie