Na zijn opleiding toegepaste psychologie en ervaring in het werkveld, vond Reinier dat het tijd was voor iets anders. Hij maakte van zijn hobby zijn werk en is inmiddels vier maanden werkzaam als trainee Java programmeur bij De Belastingdienst. Voor veel IT-functies is het behalen van certificaten belangrijk om een basis te leggen en je kennis verder uit te breiden. Ook in de functie van Reinier als Java Programmeur zijn er enkele certificaten die van belang zijn voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Op dit moment is hij hier dan ook druk mee bezig.

OCA en OCP

Tegenwoordig is Java één van de meest gebruikte programmeertalen. Op het gebied van Java zijn er dan ook verschillende certificaten te behalen. Reinier heeft het eerste certificaat al binnen, het OCA (Oracle Certified Associate) certificaat. “Als je het OCA certificaat haalt betekent dit dat je de basiskennis van Java goed beheerst en daarnaast leert het je meer over programmeren in het algemeen. De programmeertaal Java is namelijk het stuk tussen de mens en de computer. Je schrijft op hoe een computer moet werken of hoe een programma moet lopen. Door middel van OCA leer je hoe je hier mee om moet gaan. Niet alleen binnen De Belastingdienst, maar ook binnen het bedrijfsleven in het algemeen.”

Het OCP (Oracle Certified Professional) certificaat is de opvolging van OCA. “Ik ben nu druk bezig met de voorbereidingen op het OCP examen. Dit examen is uitgebreider dan OCA. Waar het bij OCA vooral gaat om de nauwkeurigheid en het begrijpen, gaat het bij OCP om het uitvoerende gedeelte van de werkzaamheden. Deze certificaten samen zijn wel écht de basis die je moet hebben,” aldus Reinier.

Foto Reinier.png
Trainee Reinier

Voorbereiding

De voorbereiding op een examen neemt veel tijd in beslag. Het zijn behoorlijk wat uren die je erin moet steken. Reinier: “Vanuit De Belastingdienst krijg ik 40 uur om hieraan te besteden en dit heb je ook zeker nodig. Daarnaast helpt het heel erg om oefenexamens te maken. Het echte examen duurt namelijk 2,5 uur, dus het is goed om hier mee geoefend te hebben.”

Het OCA certificaat heeft Reinier al binnen. Deze heeft hij binnen een maand behaald en hij raadt anderen dan ook aan om certificaten snel te behalen. “Als je er niet snel aan begint heb je de kans dat het blijft liggen. En hoe langer je er mee wacht hoe moeilijker het zelfs wordt om het examen te behalen. Je kijkt dan namelijk minder nauwkeurig naar de code. Tijdens het werk maak je gebruik van tekstverwerking. Dit laat al een heleboel voor je zien, waardoor je niet alles zelf hoeft te doen. Dus het fijnere van de taal neem je dan niet mee en onthoud je niet meer. Om deze reden ben ik dan ook van plan om mijn OCP binnen nu en een maand te gaan behalen, dus dat wordt nog een hele uitdaging.”

Wil jij net als Reinier je carrière een andere wending geven en de overstap maken naar de IT? Bekijk dan de vacaturepagina voor de huidige trajecten of neem contact met ons op.

Plaats reactie