Een jaar geleden startte Marieke na haar studie Engelstalige literatuur als IT-trainee bij Alliander in het Integratie team. Tijdens het afgelopen jaar heeft Marieke daarnaast met drie andere teams meegewerkt om te ontdekken wat ze écht leuk vindt. En inmiddels weet ze waar zij energie van krijgt en waar haar kracht ligt.

Junior IT Professional

Marieke is bij Alliander aan de slag als IT-trainee, waar ze wordt klaargestoomd voor een functie als Junior IT Professional. “Ik ben werkzaam in het Integratie team. Wij leggen de connectie tussen systemen. Zowel binnen Alliander als tussen Alliander en externe partijen waar we mee samenwerken. We zorgen ervoor dat de koppelingen tussen de systemen goed werken en eventuele wijzigingen worden doorgevoerd.”

Diversiteit

Naast het Integratie team, heeft Marieke het afgelopen jaar gewerkt in het SAP (Systemen Applicaties en Producten) Platform team, het IDM (Identity Management) team en het API (Application Programming Interface) Management team. “Al deze teams zijn erg verschillend. Het SAP Platform team richt zich bijvoorbeeld op systeembeheer. Het IDM team houdt zich bezig met de accounts van werknemers, maar bijvoorbeeld ook met de werking van toegangspasjes.”

Samen met haar manager heeft Marieke besloten om met verschillende teams mee te lopen om uit te zoeken wat ze écht leuk vindt. “Uiteindelijk heb ik besloten om bij het Integratie team te blijven. Daarnaast werk ik ook nog in het API management team. Dit team wordt in de toekomst opgenomen in het Integratie team. Door met verschillende teams mee te lopen, heb ik een hele hoop van Alliander gezien en veel collega’s leren kennen. Daarnaast heb ik nu wel een idee van wat ik leuk vind in het IT-vak.”

Foto Marieke.png
Marieke bij Alliander

Soft skills

Tijdens het traineeship worden de trainees gecoacht door een Performance coach, die hen begeleidt op het gebied van soft skills. “Ik ben best een verlegen persoon, waardoor ik het lastig vond om te starten in een nieuw team, met nieuwe collega’s en nog weinig kennis over het IT-vak.” Samen met haar Coach heeft Marieke hier stappen in gemaakt. “Ik heb hieraan gewerkt door situaties te bespreken en op situaties te reflecteren. Ik merk dat het me nu makkelijker afgaat dan in het begin.”

Projecten

Marieke heeft inmiddels al met verschillende projecten meegewerkt. “Het afgelopen jaar hebben we aan een erg groot project gewerkt, waarbij de data en interfaces van het oude systeem overgezet moest worden naar een nieuw platform in de Cloud.”

Voor deze migratie werd er veel samengewerkt met externe partijen. “In dit soort projecten is de communicatie erg belangrijk. Je bent namelijk afhankelijk van anderen voor het doorvoeren van aanpassingen. Daarnaast wordt er samen getest of het werkt zoals gepland. Het leukste aan mijn werkzaamheden vind ik dan ook dat ze erg divers zijn en je met veel partijen te maken hebt.”

Wil jij net als Marieke aan de slag bij Alliander en de stap maken naar de IT? Bekijk dan de huidige traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie