Deze maand begon het traineeship voor zes statushouders die hun IT-talent verder gaan ontwikkelen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Jalal is een van de trainees die deze stap gaat maken. In Syrië haalde hij zijn diploma Business Administration and Management en werkte hij als verzekeringsagent. In 2014 vluchtte hij naar Nederland. In de jaren die volgden hield hij zich bezig met zijn inburgering en het leren van de taal. Daarna volgde hij een cursus, waar hij kennismaakte met programmeren en nu heeft hij met behulp van de Refugee Talent Hub de stap kunnen zetten om definitief aan de slag te gaan in het IT-vakgebied. Wij interviewden Jalal over de start van zijn Createment-traject.

Wat wordt jouw functie bij het Ministerie van BZK?

“Het is nog niet zeker wat mijn functie precies gaat worden. Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties zijn verschillende IT-functies beschikbaar. Programmeren zal in ieder geval onderdeel zijn van de werkzaamheden. Daarom volgen we nu Java training bij Createment.”

Had je al kennisgemaakt met het programmeren voor je aan dit traject begon?

“Ik heb een cursus gevolgd genaamd ‘HackYourFuture’. Dit is een initiatief van een stichting die statushouders leert programmeren. De taal die we hier leerden was Javascript en een deel van de kennis die ik daar heb opgedaan kan ik nu goed gebruiken tijdens de lessen. Maar ik weet natuurlijk niet of dat de komende weken ook zo blijft. De eerste dagen waren intensief en we kregen veel informatie.”

Foto Jalal zonder filter.png
Trainee Jalal

Waarom wil je graag als IT’er werken?

“IT is een mooi vakgebied dat in ontwikkeling is. Ik heb geprobeerd om een baan te vinden die aansluit op mijn opleiding Business Administration, maar dat is erg moeilijk. Ik weet dat er veel vraag is naar programmeurs dus het was voor mij een logische keuze.”

Hoe vond je de eerste dagen als trainee?

“De eerste dag was leuk en onverwacht. Na de introductie zijn we spelactiviteiten gaan doen en daarna zijn we met zijn allen gaan eten. De dag daarna begon de training. De eerste dagen waren intensief, maar gelukkig had ik een deel van de informatie al gehad bij de andere cursus. Mijn uitdaging is dat ik zo snel mogelijk alles wil oppakken. Ik heb zin om meer te oefenen en straks door te leren tijdens het werken.”

Wij vinden het ontzettend gaaf dat we Jalal en zijn collega's samen met de Refugee Talent Hub en het Ministerie van BZK deze kans kunnen geven. Benieuwd naar andere Createment-trajecten die binnenkort gaan starten? Bekijk dan eens de vacatures of neem contact met ons op.

Plaats reactie