Geïnspireerd door de passie en het doorzettingsvermogen van onze trainees zijn Jos en Jeroen een nieuwe uitdaging aangegaan. Een jaar lang trainen om uiteindelijk de finish van de marathon in New York te halen.

Inmiddels zijn ze een paar maanden onderweg en hebben ze heel wat kilometers in de benen. So far, so good. Tot Jos ontdekte dat zijn rechterknie na elke run meer begon op te zwellen. Na een kort bezoekje aan de fysio werd snel duidelijk waar het probleem zat; een scheurtje in de meniscus. Door deze, voor veel hardlopers welbekende, knieblessure zat er voor Jos niks anders op dan rust te nemen en een operatie in te plannen. Balen! En dat terwijl er flink getraind moet worden om over een klein halfjaar de finish in New York te kunnen halen.

Hoe ga je om met deze tegenslag? “Het doel blijft hetzelfde,” vertelt Jos “namelijk om die 42 kilometer hard te lopen. Maar het streven om deze afstand binnen 4 uur te lopen, heb ik nu losgelaten.” Door de situatie te accepteren zoals deze is en realistisch naar het einddoel te kijken, heeft Jos zijn trainingsschema kunnen aanpassen. “Doordat ik moet herstellen van de operatie is de tijd waarin ik mezelf kan klaarstomen voor de marathon een flink stuk korter geworden”, vertelt hij. “Hierdoor ligt de focus in mijn trainingsschema anders. Ik ga nu meer aan de slag met duurloop en laat de snelle runs voor wat het is.” Door op deze manier in te spelen op de situatie, hoopt Jos toch zijn doel te behalen, ondanks deze flinke tegenslag.

Afbeelding rennen4.png

“Ga ik het wel halen? Ik weet het niet. Maar ik pas mijn plannen aan en ga verder.” Voor Jos is het belangrijkste dat hij het maximale uit zichzelf haalt. “Ik wil op 4 november zo goed mogelijk aan de start staan. Als ik me daar op richt, zien we vanzelf of dat goed genoeg is om daadwerkelijk het doel te behalen.”

Jos gelooft dat het bij het traineeship ook op deze manier werkt. “Iedereen heeft aan de start een helder doel voor ogen,” legt hij uit, “maar er kan altijd iets voorvallen waar je zelf geen invloed op hebt.” Het gaat er op dat moment om dat je de nieuwe situatie accepteert, je plannen erop aanpast en er alsnog voor zorgt dat je het maximale eruit haalt. “Als je goed op weg bent, maar door omstandigheden je doel niet haalt, hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Kan je uitleggen waarom je je doel niet haalt? Oké, dan ga je door en haal je het over een maand waarschijnlijk wel.” Zolang je jezelf maar blijft uitdagen en het doel nooit uit het oog verliest.

Benieuwd naar het belang van die stip op de horizon? In deze blog vertellen we je de vijf redenen waarom doelen stellen belangrijk is.

Plaats reactie