Cybercriminaliteit en datalekken, je hoort er steeds vaker over. Digitale veiligheid is dan ook een belangrijk aandachtspunt, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven. Dit merkt ook oud trainee Huib van den Boogaard bij zijn werkzaamheden als Java Developer bij de Belastingdienst.

Tweeënhalf jaar geleden begon Huib met zijn carrièreswitch. Hij was net klaar met zijn studie psychologie toen hij besloot het roer om te gooien en zich fulltime op IT te richten. Inmiddels werkt hij als Medior Java Developer aan gave projecten bij de Belastingdienst. “De werkzaamheden zijn divers,” vertelt Huib. “Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe applicatie. We zoeken dingen uit, overleggen en zorgen dat we daarna goed vooruit kunnen. Als het ontwerp en de voorbereidingen dan helemaal klaar zijn, begint het echte coderen.”

Opleiding cyber security

Huib kreeg de kans om zich, naast zijn dagelijkse werkzaamheden als Java Developer, verder te verdiepen in cyber security. En deze greep hij met beide handen aan. “Ik vind cyber security super interessant en kan nu vanuit de Belastingdienst een opleiding volgen aan de open universiteit,” vertelt Huib. “Daar leren we eerst meer over internet security in het algemeen, bijvoorbeeld over de beveiliging van draadloze verbindingen en over database security. In een later stadium wordt het echt toegespitst op software security.” Met deze kennis kan Huib meteen in de praktijk aan de slag. “We leren onder andere waar je op gebied van veiligheid op moet letten bij het bouwen van applicaties.”

Afbeelding IN blog Huib.png
Oud-trainee Huib van den Boogaard

Testgroep

Naast de opleiding is Huib aangesloten bij een testgroep van de Belastingdienst. Deze testgroep bekijkt applicaties en onderzoekt of er beveiligingslekken zijn. “Er zijn bepaalde veiligheidsrichtlijnen waar een applicatie aan moet voldoen,” legt Huib uit. “Dit testen we bijvoorbeeld door goed naar de code te kijken en te ontdekken hoe de applicatie is ingesteld.” Hier maakt de testgroep vervolgens een rapport over.

Blijven ontwikkelen

Huib vindt het gaaf dat hij zich op deze manier verder kan verdiepen in cyber security. “Dat ik hier nu weer kan doorleren is natuurlijk heel tof. Dat is het mooie aan werken bij de Belastingdienst. Er is hier ruimte voor.” Ook hierna hoopt hij dat zijn ontwikkeling niet stopt. “Ik wil blijven leren. Dat moet eigenlijk ook wel om telkens met de nieuwste ontwikkelingen mee te gaan.” Jezelf blijven ontwikkelen hoeft volgens Huib niet altijd in de vorm van een opleiding te zijn. “Als ontwikkelaar moet je vaak toepassingen bouwen die je nog nooit eerder hebt gemaakt. Daar leer je natuurlijk sowieso veel van. Het is belangrijk dat je de mindset hebt om te blijven leren en niet altijd hetzelfde trucje doet.”

Ben jij benieuwd of het werken in de IT-branche ook iets voor jou is? Wij zoeken het graag samen met je uit! Bekijk de mogelijkheden bij onze vacatures en meld je aan.

Plaats reactie