Met een traineeship kun je je carrière een kickstart geven of juist een totaal andere richting op gaan. Een hele mooie kans, maar vaak ook een zwaar traject en een behoorlijke sprong in het diepe. Past dat bij jou? Wij zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje.

Wat is een traineeship?

Laten we eerst even stilstaan bij wat een traineeship nou precies is. In de essentie gaat het erom dat je kunt leren terwijl je in dienst bent bij een bedrijf. Zo kun je jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, volg je trainingen om je skills te verbeteren en leer je de organisatie kennen terwijl je meewerkt aan projecten. Op die manier word je in een relatief korte tijd, variërend van een aantal maanden tot een aantal jaar, klaargestoomd voor die ene gave functie en ben je een waardevolle aanwinst voor het bedrijf dat je inmiddels door en door kent.

Bij een goed traineeship hoort een startsalaris, een opleidingsplan waarin je diploma’s en/of certificaten kunt halen en intensieve, persoonlijke begeleiding op gebied van zowel hard als soft skills.

Is een traineeship iets voor mij?

Als je zoekt naar vacatures voor traineeships kom je ongetwijfeld omschrijvingen als ‘ambitieus’, ‘leergierig’, ‘ondernemend’ en ‘avontuurlijk’ tegen. Waar het voor organisaties echt om draait is buitengewoon talent binnenhalen. Mensen die niet alleen technische skills hebben, maar ook sociale toppers zijn. Die met een frisse blik naar de organisatie kijken en een verandering teweeg kunnen brengen. En die zichzelf dan ook nog in een razend tempo kunnen ontwikkelen.

Maar hoe kom je erachter of jij aan deze hoge eisen kunt voldoen? Veel organisaties maken hiervoor gebruik van een uitgebreid selectieproces met diverse assessments, zoals bijvoorbeeld het General Intelligence Assessment of een Technisch Assessment. Doorsta jij deze ronden? Dan weet je zeker dat je het traineeship aankunt.

Om vervolgens echt een goede beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk om gesprekken te voeren met mensen binnen de organisatie. Op die manier krijg je een compleet beeld van de functie, de organisatie en het opleidingstraject. Dan weet je niet alleen of je het kan, maar ook of het je echt gaat brengen waar je naar op zoek bent.

Blog Jeroen 2.jpg

Hoe zorg ik dat ik word aangenomen?

Je weet het zeker: een traineeship past bij jou. Wat nu? Je wil de baan maar hoe ga je ervoor zorgen dat je ‘m ook krijgt? Begin bij het begin. Neem initiatief en zet de eerste stap. Bel de organisatie, stel je vragen en verzend je sollicitatie. Een medewerker zal dan vanzelf contact met je opnemen om het vervolg te bespreken.

Wil je een goede eerste indruk achterlaten? Lees dan eens onze blog “Hoe zorg je ervoor dat jij die droombaan krijgt?” Of ben je benieuwd naar welke trainee-posities momenteel beschikbaar zijn? Bekijk hier het vacatureoverzicht.

Plaats reactie