Ruben Kok werkt als functioneel applicatiebeheerder bij VolkerWessels Infra ICT. En dat is behoorlijk anders dan wat hij ruim een jaar geleden deed. In slechts 13 maanden heeft hij zich omgeschoold van doktersassistent naar IT’er. Inmiddels heeft hij zijn omscholing in de vorm van een traineeship afgerond en heeft hij een baan waar hij écht gelukkig van wordt. Samen met Ruben blikken we terug op zijn traject waarin initiatief nemen en kansen grijpen centraal stonden.

Zijn traineeship was zeker geen walk in the park en het heeft even geduurd voordat Ruben echt op zijn plek zat. “Ik ben begonnen als beheerder van Sharepoint en ik kwam er al vrij snel achter dat het programma niet helemaal mijn ding was. Ik heb natuurlijk niet meteen opgegeven en heb het nog even aangekeken, maar uiteindelijk was ik er zeker van dat dit niet echt bij mij paste.” Precies op dat moment werd Ruben gevraagd om een andere applicatie erbij te pakken en zich hier verder in te verdiepen. Samen met een collega ging hij deze applicatie beheren. “Ik ben me ben gaan verdiepen in applicatie Visi, en kwam erachter dat het werk als applicatiebeheerder toch echt wel kan verschillen en dat er bij elk systeem weer andere werkzaamheden horen.”

Wisselen van applicatie

Over deze applicatie had Ruben meteen een goed gevoel. “Het was voor mij allemaal meteen een stuk logischer en het sprak me echt aan. Maar ik was ook nog steeds betrokken bij het beheren van Sharepoint, de applicatie die me niet lag.” Ruben besloot het heft in eigen handen te nemen en aan te geven dat hij iets anders wilde doen dan Sharepoint. “Ik dacht: Ik moet hier werk van maken en er zelf voor zorgen dat ik alles uit mijn traineeship haal en uiteindelijk straks een mooie baan heb waar ik echt gelukkig van word.” En met succes, want Ruben verliet het Sharepoint team en ging naast Visi aan de slag met applicatie Relatics.

initiatief en mindset

Uit dit verhaal blijkt maar weer hoe belangrijk het is om tijdens het traineeship zelf het initiatief te nemen en kansen te grijpen. Een mindset en houding waar performance coach Vera in haar begeleiding tijdens het traineeship vaak bij stilstaat. Voor Ruben heeft het absoluut goed uitgepakt. Hij vertelt: “Nu zit ik echt helemaal op mijn plek. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en ik merk dat ik zelf meer dingen oppak en graag wil leren. Ik ga elke dag met een heel goed gevoel naar mijn werk toe.” Sinds 1 april is hij officieel in dienst als functioneel applicatiebeheerder bij VolkerWessels en zit zijn traineeship erop. “Ik ben heel blij met de keuze die ik heb gemaakt om uit te spreken wat ik zelf graag zou willen.”

Feedback en ontwikkeling

Ook op andere vlakken moest Ruben tijdens zijn traineeship af en toe echt even uit zijn comfortzone. “Tijdens het traineeship heb ik geleerd dat het belangrijk is om me kwetsbaar op te stellen. Je wil het zo graag goed doen, maar je hebt gewoon echt hulp nodig in het begin. Soms voelde dat voor mij heel onnatuurlijk, maar ik wilde leren en daarvoor was het nodig om collega’s de mogelijkheid te geven om mij te verbeteren of feedback te geven.” Inmiddels staat Ruben hier anders in. “Af en toe plan ik een gesprek in met een collega over mijn eigen ontwikkeling. We bespreken dan hoe het gaat en hoe zij daarnaar kijkt. Gewoon om advies te vragen en dat is prettig.”

Ruben is blij met waar hij nu staat. “Ik heb dit echt voor mezelf gedaan en heb niet voor niks de keuze gemaakt om te switchen. Ik pak de kansen met beide handen aan en ga ervoor. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik dit niet eerder heb gedaan.”

Wil jij net als Ruben de switch maken naar de ICT? Bekijk dan de mogelijkheden bij onze vacatures of neem contact met ons op.

Plaats reactie