In de tweede podcast van de serie ‘Talent in de tent’ gaan we het gesprek aan met Bas Kodden. Bas is schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling.

Met zijn ervaring als ondernemer, zijn diverse onderzoeken en het boek ‘De kunst van duurzaam presteren’ als uitgangspunt, weet hij een aantal prangende vragen te beantwoorden. Wat moet je bijvoorbeeld doen om de juiste persoon aan te nemen voor je organisatie? En welke kenmerken bepalen nu eigenlijk of iemand wel of niet succesvol wordt in zijn/haar baan? Het antwoord op deze en meer vragen hoor je in deze podcast.

Het ontstaan van ‘Moneyball’ in Nederland

Na 15 jaar ondernemen besloot Bas zijn eigen passie te gaan volgen en zijn talent op een andere manier in te zetten. Hij raakt o.a. geïnspireerd door voormalig professioneel honkballer en manager van Oakland Athletics Billy Beane - ook wel bekend van de film Moneyball - die selecteert op basis van statistiek in plaats van spiegelgedrag of onderbuikgevoel en daarmee ongekend succes boekt. Bas ging zich verdiepen in de vraag waarom sommige organisaties wel succesvol zijn en anderen niet. En nog specifieker: Wat zijn vandaag de dag de succescriteria en persoonskenmerken die hier in Nederland van voorspellende waarde zijn voor duurzaam presteren?

Bas deed 5 jaar lang onderzoek naar prestatie-indicatoren. Zijn boek ‘De kunst van duurzaam presteren’ geeft je de handvaten om op een statistisch onderbouwde manier beslissingen te nemen over het aannemen van mensen, objectief en kijkend naar de juiste competenties die belangrijk zijn voor de functie die jouw nieuwe collega gaat uitoefenen.

Geen gut feeling, maar gevalideerde modellen

“Houd je aannames onder controle, dat is een hele belangrijke voor werving en selectie”, aldus Bas. Selecteer niet op basis van je onderbuikgevoel of het ‘stemmetje’, the devil inside, dat aannames doet. Het is fijn om als ondernemer gevalideerde en onderbouwde modellen te hebben, waarmee je kunt zeggen dat je gewogen beslissingen hebt genomen. Geen gut feeling, niet op basis van aannames, niet op basis van spiegelgedrag.”

Change is coming!

Kijkend naar het effect van de huidige crisis op het veranderen van de arbeidsmarkt, is deze manier van selecteren nu nog belangrijker dan voorheen. “Banen veranderen, waardoor andere competenties belangrijker zijn dan datgeen we studenten de afgelopen decennia hebben onderricht”. We leiden op voor banen die in de nabije toekomst niet meer bestaan. De benodigde competenties van professionals veranderen en soft skills worden vele malen belangrijker dan diploma’s.

Prestatie-indicatoren en organisatiecultuur

“Intrinsieke motivatie, aanpassingsvermogen en zelfeffectiviteit zijn de sleutels tot duurzaam presteren”, dat is wat Bas na zijn onderzoeken inmiddels met zekerheid kan zeggen. Het is belangrijk om te zoeken naar kandidaten waar deze prestatie-indicatoren aanwezig zijn. Maar met deze kenmerken alleen kom je er niet. Deze selectiecriteria, gecombineerd met de juiste organisatiecultuur zorgt ervoor dat je duurzaam kunt presteren. Hier refereert Bas wederom aan het bus principe uit het boek Good to Great van Jim Collins, waar ook Ferdi van Dommelen in de eerste podcast naar verwees. Één ding is zeker: alles valt of staat met de juiste mensen op de juiste plek.

 

Het hele gesprek met Bas kun je op Spotify terugluisteren.

Het boek ‘De kunst van duurzaam presteren’ is hier te bestellen.

Geen enkele aflevering van Talent in de tent missen? Schrijf je nu in voor de Createment Update en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Plaats reactie