Al jaren is er enorm veel vraag naar IT personeel bij organisaties in Nederland. De veranderingen in het vakgebied volgen elkaar razendsnel op en de behoefte aan personeel met IT-talent neemt nog steeds toe. Overweeg jij een carrièreswitch naar de IT? Dan doe je er goed aan om te onderzoeken welke functie het beste bij jou past. Wij geven je alvast een overzicht van de 4 meest gevraagde IT-functies van dit moment.

1. Software Developer

Als Software Developer houd je je, zoals de naam al doet vermoeden, bezig met het ontwikkelen van software, zoals applicaties en computerprogramma’s. Om deze software te ontwikkelen maken de developers gebruik van programmeertalen, zoals bijvoorbeeld Java, .NET en C#. Om goede software te kunnen ontwikkelen is het belangrijk om (de behoeften van) de eindgebruiker mee te nemen in het ontwikkelproces, zodat de software voor hen gebruiksvriendelijk en functioneel is.

2. Software Tester

Het ontwikkelen van software gebeurt stapsgewijs en het is belangrijk om de software tussentijds te testen. De Software Tester is daarom ook onderdeel van het ontwikkelproces van een applicatie of programma. Als Tester controleer je de software in elke fase van het ontwikkelproces op fouten om ervoor te zorgen dat het programma of de applicatie optimaal werkt en goed geïmplementeerd kan worden.

EQ9T7428.jpg

3. Systeem- en Applicatiebeheer

Als de ontwikkelde programma’s en applicaties opgeleverd zijn, moeten deze ook beheerd worden. Dit doen de Systeem- en Applicatiebeheerders. De werkzaamheden van deze functies lijken erg op elkaar. Als Systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van systemen binnen een organisatie. Als Applicatiebeheerder ben je verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van applicaties.

Dit betekent dat je in beide functies de vraagbaak bent over de werking van deze applicatie of het systeem en ervoor zorgt dat problemen of storingen worden opgelost. Je houdt je dan ook voornamelijk bezig met analyseren en gaat oplossingsgericht aan de slag. Je verdiept je in het probleem, ook wel incident of error genoemd, en bekijkt of er andere mensen binnen de organisatie voor nodig zijn om tot een werkende oplossing te komen. Je bent dus eigenlijk de spin in het web tussen de gebruikers van de applicatie en degene die er technisch verantwoordelijk voor zijn.

4. IT Consultant

IT Consultants kunnen ook wel adviseurs worden genoemd. Als IT Consultant geef je advies aan bedrijven over bepaalde programma’s en software. Je denkt met hen mee en adviseert hoe processen verbeterd kunnen worden. Om dit goed te doen is het erg belangrijk om je te verdiepen in de opdrachtgever en te luisteren naar de wensen en vragen. Als IT Consultant kan je bij verschillende organisaties een spreekwoordelijk kijkje in de keuken nemen en dat maakt het werk inspirerend en divers.

Kortom, als IT’er liggen de carrièrekansen voor het oprapen, welke richting je ook kiest. Om deze reden kiezen veel young professionals voor een carrièreswitch en laten zich omscholen tot bijvoorbeeld Software Developer, Software Tester, Systeem- of Applicatiebeheerder of IT Consultant. Benieuwd welke omscholingstrajecten en traineeships er momenteel beschikbaar zijn? Bekijk hier het vacatureoverzicht.

Plaats reactie