Aniek is informatieanalist voor de politie

Paul van den Hurk

Marketing Manager

17-08-2023
3 min. read
Switch Stories

Veel van onze opdrachtgevers werken aan grote, langdurige projecten bij hun klanten. Zo groot en langdurig dat onze trainees vaak direct en fulltime bij de klant aan het werk gaan. Aniek Maas-Schreuders begon in maart van dit jaar bij CGI en werd vrijwel direct bij Politie Nederland gestationeerd. Daar zorgt ze er samen met haar collega’s voor dat agenten op straat beter en gemakkelijker hun werk kunnen doen. 

Al bij het kennismakingsgesprek tussen Aniek en CGI werd besproken voor welk project Aniek zou gaan werken. Ze waren er vrij snel uit. “CGI had het plan om me bij de politie te plaatsen. Dat sprak me meteen aan. Ik vind het belangrijk dat ik binding heb met het project, met de organisatie waarvoor ik aan de slag ga. Ik zou niet zo snel voor de Belastingdienst gaan werken, want ik heb weinig met financiën. Maar de politie, tja, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Het is toch cool dat je bijdraagt aan de veiligheid van Nederland?”  

Met haar keuze voor CGI, de politie en de IT nam Aniek een behoorlijke afslag. “Ik kom uit de chemie. En hoewel ik de studie heel erg leuk vond, vond ik het werk in het laboratorium wat minder. Veel taken waren repetitief. De balans tussen onderzoek en routinematig werk was een beetje zoek. Ik haalde te weinig voldoening uit mijn baan, simpel gezegd. Na een jaartje had ik zomervakantie en zag ik er enorm tegenop om weer te beginnen. Ik keek steeds meer uit naar de weekenden. En op een gegeven moment zelfs naar de pauzes. Ik wist: dit ga ik niet tot mijn pensioen volhouden.” 

“Ik kan hier alle kanten op” 

Wat het dan moest worden? Aniek had al een vermoeden. “Tijdens mijn studie had ik programmeren als keuzevak. Toen dacht: leuk, maar wat moet ik ermee? Nu, een paar jaar later, wist ik: die kant wil ik op. Via Google kwam ik al snel bij Createment uit. En via Createment bij CGI. Ik vond het meteen een mooie organisatie. Het is gaaf dat ze voor de overheid en grote bedrijven werken, want daardoor kun je als medewerker alle kanten op. Stel dat ik het over 5 jaar beu ben bij de politie, dan kan ik zo ergens anders aan de slag.”   

Bij CGI heeft Aniek een gecombineerde functie. Eentje waarin facetten van haar vorige baan terugkomen. “Ik ben informatieanalist en developer. Het analyse-stuk is mij natuurlijk bekend vanuit de chemie. Wat is het probleem, waar komt het vandaan, hoe los je het op, wie zijn daarvoor nodig? Dat soort onderzoeksvragen vind ik interessant. Dat was het leuke aspect aan mijn baan als chemicus, dus ik ben blij dat ik dit in mijn huidige baan terugvind. Er zijn best wel wat raakvlakken.” Dat Aniek eigenlijk 2 petten opheeft, stoort haar niet. De functies informatieanalist en developer zijn prima te combineren. “En mocht ik toch een sterke voorkeur voor een van de twee ontwikkelen, dan kan ik dat aangeven en ga ik langzaamaan die kant op bewegen.” 

Als informatieanalist is Aniek de schakel tussen de gebruikers van alle software van de politie enerzijds en het developersteam anderzijds. “Ik maak eigenlijk de technische vertaalslag tussen het verzoek van de gebruiker en datgene wat er gemaakt moet worden. Vaak ga ik op zoek naar de vraag achter de vraag. Er moet ergens een knop komen, maar waarom dan? Welk doel dient het? En welke consequenties heeft het als die knop daar komt? Als daar goed over nagedacht is, bespaar je de developers heel wat werk. En in mijn rol als developer kan ik er vervolgens zelf mee aan de slag.” 

Zolang die dubbelrol bevalt, blijft Aniek zitten waar ze zit. “Ik wil de komende tijd goed worden in mijn vak, in beide rollen. Een route heb ik niet uitgestippeld, ik doe gewoon wat goed voelt en voorlopig zie ik in beide genoeg uitdaging. Daarom vind ik het heel lastig om te zeggen wat ik over een jaar aan het doen ben. Ik had een jaar geleden bijvoorbeeld ook niet kunnen voorspellen dat ik nu voor de politie zou werken.”  

Wil je Aniek achterna de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS