Eduardo verruilde de concertzalen voor Enexis 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

21-03-2024
2 min. read
Switch Stories

De muziek bracht hem naar Nederland, de passie voor programmeren bracht hem naar de IT. De Spaanse Eduardo Diez García was jarenlang professioneel violist tot hij besloot dat het tijd was voor een ommezwaai. Bij netbeheerder Enexis vond de wereldreiziger zijn nieuwe thuis.  

Hoewel hij superblij is met zijn keuze, was het geen makkelijke stap voor Eduardo. “Muziek was mijn hele leven”, legt hij uit. “Ik begon op 4-jarige leeftijd met piano en een jaar later met viool. Sindsdien heb ik iedere dag gespeeld. Uren en uren en uren. De eerste jaren was het een passie, maar later werd het werk. De muziekwereld is geen gezonde wereld. Ik nam deel aan wedstrijden en wilde beter dan de ander zijn. Het werd toxic. Het begrip werk-privébalans? Dat bestaat in de muziek niet.” 

Toch hield Eduardo het jarenlang vol. Als kind had hij het talent al, als volwassene verdiende hij zijn brood met de muziek. Het bracht hem naar Nederland, waar hij kon spelen in de beste orkesten en les kreeg van de allerbeste docenten. “Maar een fijn leven was het niet. Ik was altijd onderweg en zag eigenlijk alleen vliegvelden, hotels en concertzalen. Bovendien gaat het ieder jaar slechter met de cultuursector. Soms verdiende ik maanden niks. De laatste 7 jaar gaf ik ook vioolles, maar ik houd niet van lesgeven en niet van kinderen, dus dat deed ik puur voor een beetje stabiliteit. Tijdens de coronapandemie viel alles stil. Een volle agenda werd volledig leeg geveegd. Lesgeven moest online, maar dat werkte ook niet echt.”  

“Noem me gerust een mega-nerd, haha” 

Toen Eduardo besloot iets anders te gaan doen, wist hij al wat. Het IT-zaadje was al vroeg bij hem gepland. “Mijn ouders werken allebei in de IT: mijn vader als Telecommunications Engineer en mijn moeder als Developer. Het heeft me altijd geïnteresseerd. Noem me gerust een mega-nerd, haha. Als hobby heb ik naast de muziek heel veel cursussen gevolgd. In Cyber Security bijvoorbeeld. En in programmeren en AI. Ik ging op zoek naar traineeships en mijn oog viel op Createment.” 

Via Createment belandde Eduardo bij Enexis, waar hij als Developer werkt. De stabiliteit die hij zocht, heeft hij gevonden. “Ik bouw voor het eerst in mijn leven pensioen op en als ik ziek ben, mag ik thuisblijven. Dat is even wat anders dan optreden met 40 graden koorts.” Hoewel hij nooit meer terug zou willen, is zijn muziekcarrière nog niet helemaal ten einde. “Ik speel nog steeds concerten, maar niet meer met een orkest. Het enige wat ik nog leuk vind zijn solo-optredens of optreden met een kwartet. In plaats van 90 concerten per jaar, doe ik er nu 20. Al mijn vrienden zitten in de muziek, dus ik hoor nog regelmatig hoe het eraan toe gaat in die wereld. Maar ik heb het geen moment gemist.”  

Wil jij Eduardo achterna de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS