Over de vloer bij Steffano (Transavia)

Paul van den Hurk

Marketing Manager

16-01-2024
3 min. read
Createment Insights

Bij Transavia loopt inmiddels een legertje aan (oud)trainees van Createment rond. Steffano Hofman is van de laatste generatie en hoewel hij nog niet zo gek lang bij de luchtvaartmaatschappij werkzaam is, draait hij al op volle toeren mee. “Het is een kwestie van durven. Durf een foutje te maken.” 

Trainees en oud-trainees zijn unaniem: zodra je bij Transavia aan de slag gaat, voel je je Transavia-medewerker. Toch schept ook de Createment-komaf een band, weet Steffano. “We hebben met zijn allen een groep in Teams. Mijn buddy Arnout is ook via Createment hier binnengewandeld en als we een andere Createment-telg tegenkomen, stelt hij me even voor. Voor vragen kunnen we altijd bij elkaar terecht.” Ook intern stelt Steffano zich altijd voor als trainee. “Ik ben een open boek en vertel dan dat ik vanuit Createment een jaartje meeloop om het vak te leren. En dat ik daarna vaste medewerker word. Dan weten ze meteen wat ze van me kunnen verwachten. Ik ben een soort semi-extern.” 

Wat voor titel je hem ook geeft, feit is dat Steffano behoorlijk rap uit de startblokken geschoten is in het team dat verantwoordelijk is voor de workplace services. “Het gaat hard. Heel hard. Na een maand kreeg ik een eigen project: het verkennen van de videoconference-apparatuur. We zijn niet tevreden over de huidige apparatuur dus ik mag alle opties gaan onderzoeken. Een persoonlijke uitdaging waren de cold calls: ik vind het heel spannend om zomaar iemand op te bellen. Zat ik een half uur naar de telefoon te staren voordat ik et aandurfde. Maar het is gelukt: ik heb – vol adrenaline – verschillende leveranciers gebeld om informatie op te vragen. Ik heb de twee beste opties voorgelegd aan mijn collega’s en daar moeten we nu een ei over leggen.”  

“Soms ga je op je bek. Hoort erbij” 

Steffano heeft de functie van Applicatieconsultant. “Maar je zou het ook Functioneel Applicatiebeheerder kunnen noemen. Er is een technische kant, de gebruikerskant en de businesskant. Mijn team heeft een portfolio van applicaties die we hier intern gebruiken. Kunnen we een probleem niet zelf oplossen, dan zijn we het doorgeefluik richting de leverancier. Maar veel lossen we zelf op. Simpelweg door te klooien. Ik stel heel veel vragen en kijk vaak met Arnout mee. En het is een kwestie van durven. Durf te doen, durf een foutje te maken. Fake it till you make it? Kom je hier niet ver mee. Als je iets niet weet, vraag je het gewoon en soms ga je op je bek. Hoort erbij.” 

Het team van Steffano telt 11 man, die weer zijn onderverdeeld in kleinere subteams. 2 keer per week komen ze samen voor de daily. “Daar bespreken we welke projecten er lopen, wat er gedaan moet worden en door wie. Mijn naam komt steeds vaker op het bord te staan, omdat ik steeds meer kan oppakken. Dat is leuk. Hoewel wij maar met een klein clubje zijn, is de omvang van deze organisatie enorm. De IT-afdeling alleen al telt zo’n 300 à 400 mensen. In de lucht hebben we 1.700 man cabinepersoneel en 500 man cockpitpersoneel. Ik werk echt voor een megabedrijf en dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Gaat iets niet goed, dan blijven er vliegtuigen staan.” 

De eerste evaluatie heeft Steffano al achter de rug en alle partijen aan tafel waren het erover eens: hij draait lekker mee. “Ja, zo voel ik het zelf ook. Ik kan lekker mijn ding doen, het wordt gewaardeerd als ik kritische vragen stel en ik kan af en toe gek doen met mijn naaste collega’s. Het is mijn type humor hier. Het voelt heel goed.” Volgende halte? Een contract, zegt Steffano beslist. “Ik leef van dag tot dag en mijn eerste doel is om hier een vaste collega te worden. Daarna zien we wel verder. Er zijn hier 100.000 kansen. Ik zie wel welke er voor mij voorbijkomen. Eerst de fijne kneepjes van het vak leren.”  

Wil jij net als Steffano de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS