In dit artikel geeft trainee Anne 3 tips voor het starten in een nieuwe IT functie. Sinds april is Anne aan de slag als trainee Software Developer bij de Volksbank. Hiervoor studeerde ze Biologie. Met haar interesse voor puzzelen en de mogelijkheid tot levenslang leren, maakte Anne de overstap naar de IT. Inmiddels werkt ze 1,5 maand in een IT-team, waar ze bouwt aan applicaties voor klantrelaties. Vanuit haar ervaring als IT-trainee deelt Anne haar tips.

Tip 1: Ga open het avontuur aan

“Sta open voor alles. Ik ben zonder verwachtingen gestart bij de Volksbank. Je weet van te voren toch niet wat je kan verwachten. Wanneer je jezelf een plaatje voorhoudt kan het mogelijk juist tegenvallen. Om deze reden ben ik er open ingegaan. Ik pak alle taken aan die ze mij toereiken. Door veel taken aan te nemen, maak je kennis met verschillende werkzaamheden. Op deze manier kan je voor jezelf ontdekken wat je leuk vind en waar je jezelf productief kan maken. De rest komt wel, je leert het vanzelf.”

Foto Anne1.png
Trainee Anne bij de Volksbank

Tip 2: Gun jezelf de tijd

“Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om je plek te vinden in het team en je werkzaamheden onder de knie te krijgen. Het kost tijd om uit te vinden welke taken je precies kan oppakken, om je collega’s te leren kennen en om te weten wat jouw toevoeging gaat zijn aan het team. Zo begon ik bijvoorbeeld met uitzoeken hoe een applicatie in elkaar zit en wat ik daarin kan doen. Daarna had ik wat meer tijd om het team beter te leren kennen. Ga hierin stap voor stap te werk en heb vertrouwen in jezelf. Het komt wel, je kan meer dan je denkt!”

Tip 3: Stel vragen

“Wanneer je ergens niet uitkomt, vraag het en blijf niet te lang op iets simpels hangen. Het vinden van een goede balans tussen zelf dingen uitzoeken en het vragen van hulp is daarbij belangrijk. Dit vind ik zelf ook nog lastig. Je wil namelijk niet te snel opgeven en door het zelf uit te zoeken leer je meer. Maar zorg ervoor dat je hier niet te veel tijd mee kwijt bent. Dan kun je beter een vraag stellen, zodat je zelf verder op weg kan. Het vinden van de juiste balans hierin, komt met de tijd.”

Wil jij net als Anne starten in een nieuwe IT functie? Bekijk de beschikbare IT-traineeships in het vacature-overzicht.

Plaats reactie