Er is eerder dit jaar een manifest naar minister Slob gegaan, waarin wordt aangedrongen op structurele integratie van digitale vaardigheden in het Nederlandse onderwijs, ondertekend door de CIO's van het Nederlandse bedrijfsleven. Hulde!

Het CBS heeft vorig jaar het rapport ‘Monitor Brede Welvaart 2018’ gepubliceerd waarin zowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart worden beschreven. Hoewel we, in vergelijking met andere Europese landen, qua onderwijs niet eens slecht scoren, wordt ons gemiddelde sterk beïnvloed door de score op computervaardigheden. Hierop scoort ons land een zeer matige 16eplek.

Dit moet anders en ik was dan ook blij te lezen over de actie die hierop wordt ondernomen. Dat dit een hels karwei wordt zal voor niemand een verrassing zijn. Er is een grootschalig project onder de naam curriculum.nu opgericht om de plannen vorm te geven. Naast digitale vaardigheden, zijn er nog meer onderwerpen die hervormd moeten worden. Volgens het plan wat er nu ligt, zullen er in 2028 2.000.000 kinderen de kans krijgen om digitale vaardigheden te ontwikkelingen. De bedoeling van het getekende manifest is om dit proces (aanzienlijk) te versnellen en ik steun dit initiatief dan ook van harte.

Het tekort aan IT personeel loopt alsmaar op; wat is de tussentijdse oplossing?

Zoals ik al heb beschreven in een eerdere blog, loopt het IT personeel tekort ondertussen erg hard op. Zo zullen er volgens onderzoek van Boston Consultancy Group (BCG) volgend jaar alleen al meer dan 50.000 IT vacatures niet ingevuld kunnen worden. Om nog maar te zwijgen over de daadwerkelijke kwaliteit van de kandidaten die wel worden aangenomen.

Naast het vinden van voldoende IT professionals, hebben organisaties namelijk nog een andere uitdaging: hoe past de nieuwe werknemer binnen onze cultuur? Past deze persoon in het team en is hij of zij in staat om de vertaalslag te maken van business naar techniek en vice versa?

De oplossing is simpel: zoek niet, maar creëer

Om dit mogelijk te maken en te zorgen voor een oplossing die het Nederlandse bedrijfsleven ook al vóór 2028 gaat helpen aan digitaal talent, moet men het probleem anders gaan benaderen.

Bij Createment zetten we ambitie & talent boven diploma’s & certificaten. De IT vaardigheden die vandaag de dag relevant zijn, zijn dat morgen namelijk vaak al niet meer. Het moet allereerst gaan om het vinden van de juiste mensen die ambitie hebben om het vak onder de knie te krijgen én het talent hebben om dit ook snel te kunnen. Van gedreven en slimme mensen de juiste drive kun je, met het juiste trainingsmateriaal, binnen no-time software developers, technisch applicatiebeheerders of IT consultants maken.

Benader IT talentontwikkeling op deze manier en je kunt niet alleen voldoende mensen vinden; je krijgt ook meteen de ruimte om weer kritisch te kijken naar het type persoon dat je wil aannemen. Ben je op zoek naar een leider, iemand die goed kan samenwerken, een denker of een doener? Je kunt selecteren op talent, ambitie en culturele fit met de organisatie.

IT talentontwikkeling in de praktijk

Misschien moet je even wennen aan het idee om iemand zonder IT achtergrond aan te nemen voor een IT functie. Hoe werkt dat dan precies?

Bij Createment hebben we een speciale methode ontwikkeld om hooggeschoolde toptalenten te vinden én klaar te stomen voor je IT-afdeling. Binnen een jaar draaien ze volledig mee en komen ze bij jou in vaste dienst. Een methode die werkt, want van alle talenten die het traject starten, krijgt ruim 97% na een jaar een contract aangeboden bij de organisatie waar ze het vak geleerd hebben.

Afbeelding proces Createment.png

Benieuwd wat Createment kan betekenen voor jouw organisatie? De koffie staat klaar! Neem online contact met ons op of bel Jeroen op +31 6 46877798.

Plaats reactie