Sinds april van dit jaar werkt Willem-Jan als trainee Software Developer bij de Volksbank. Hiervoor studeerde hij bedrijfskunde, waar hij ontdekte dat hij toch meer passie heeft voor het IT-vak. Na zijn baan als ERP-consultant en Product Owner vond hij het tijd voor de volgende stap. Enkele weken later stond hij aan de start van het Createment-traject. Een spannend moment, want waar begin je precies aan? Zijn belangrijkste vragen over het traineeship heeft Willem-Jan inmiddels voor je beantwoord.

Vraag 1: Hoe komen mijn werkplek en team er straks uit te zien?

“Wanneer je kiest voor een traineeship duik je 14 maanden een traject in. Vooraf heb je geen idee waar je aan begint en wat je kan verwachten van de plek waar je terecht komt. Om hier een beter beeld bij te krijgen en met meer zekerheid het traineeship in te gaan, is het goed om gewoon op onderzoek uit te gaan. Zo heb ik telefonisch contact gehad met twee trainees van de Volksbank. Tijdens dit gesprek werd al snel duidelijk dat het een tof bedrijf is, waar je voldoende kansen krijgt en er genoeg ruimte is om te leren. Ik voelde me dan ook meer dan welkom om het traineeship in te gaan.”

Vraag 2: Is deze functie wel iets voor mij?

“Ik wist natuurlijk al dat ik tijdens mijn traineeship aan de slag zou gaan als Software Developer en in deze functie is programmeren een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Om te ontdekken of ik het leuk vind om hier een hele dag mee bezig te zijn, ben ik enkele dagen aan de slag gegaan met Codecademy, een online platform waar je gratis kennis kan maken met programmeren. Op deze manier kan je snel achterhalen of je het echt leuk vindt. En zo zijn er vast meer platformen waar je kennis kan maken met het IT-vak.

In de praktijk merk ik dat je niet alleen bezig bent met code schrijven. Er komt naast het programmeren ook veel teamwork bij kijken. Je hebt bijvoorbeeld tussentijds overleg, brainstormsessies om tot bepaalde oplossingen te komen en er zijn de vaste scrum sessies. Door mijn eerdere baan als Product Owner wist ik dat een Developer meer deed dan alleen programmeren. Ik kan me voorstellen dat dit zonder enige ervaring in het vakgebied, vooraf lastig is in te schatten. Maar de afwisseling maakt het juist leuk.”

IMG_1854.JPG
Trainee Willem-Jan bij de Volksbank

Vraag 3: Hoe ziet je ontwikkeling eruit?

“Tijdens mijn vorige banen heb ik gemerkt dat meekijken met mijn collega’s niet mijn stijl van leren is. Ik wil aan de slag en dingen uitproberen. Of het zelfstandig oppakken van taken tijdens het traineeship snel mogelijk was, was dan ook een van de vragen die ik stelde tijdens het telefoongesprek dat ik had met twee trainees van de Volksbank. Hieruit bleek dat je bij de Volksbank zeker de ruimte krijgt om zelf dingen uit te zoeken.

Daarnaast ben ik van mening dat je in het traineeship zelf je kansen moet pakken. Als je zelf die zelfstandigheid opzoekt en om ruimte hiervoor vraagt is dat mogelijk. Ik probeer nu zelf taken op te pakken, die zowel leerzaam als leuk zijn. Hierdoor stuit je telkens op nieuwe onderwerpen waar je mee aan de slag kan. Dit zorgt telkens voor kleine overwinningen, wat het werk waarbij je veel moet uitzoeken leuk en uitdagend maakt. En wanneer je er zelf even niet uitkomt staan teamgenoten altijd klaar om je te helpen.”

Daarnaast is je mindset super belangrijk voor je ontwikkeling. “Probeer alles positief in te zien, probeer blij te zijn met de kleine stapjes die je maakt en de vooruitgang die je ziet. Als je er op die manier instaat vliegt de tijd en leer je heel veel. Dat maakt ook dat het heel erg leuk is!”

Wil jij net als Willem-Jan een carrièreswitch maken naar de IT? Bekijk dan onze vacaturepagina voor de huidige IT-traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie