Enkele maanden geleden startte Anouk aan het Createment-traject. Na haar werk in toerisme en sales, ging ze op zoek naar een baan die haar meer uitdaging kon geven. Een baan waarin ze haar analytisch vermogen en passie voor cijfers kwijt kon. Reden voor Anouk om de overstap te maken naar de IT. Ze startte met haar Createment-traject en inmiddels is ze werkzaam als trainee Testspecialist bij Achmea. Wij vroegen haar hoe een gemiddelde werkdag eruitziet.

Testspecialist

Als Testspecialist zorgt Anouk ervoor dat de projecten die worden opgeleverd van goede kwaliteit zijn. Dit betekent dat zij erop toeziet dat mogelijke ontwerp- of ontwikkelfouten eruit worden gehaald. Anouk: “Je probeert zo goed mogelijk te begrijpen wat nieuwe functionaliteiten zouden moeten doen. Vervolgens bedenk je testscenario’s om deze functionaliteiten te testen.”

Op dit moment is Anouk bijvoorbeeld bezig met een conversieproject. “Dit houdt in dat we data van de ene zorgverzekeraar overzetten naar de andere zorgverzekering. Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij dit project. Ik probeer voortdurend de juiste vragen te stellen, zodat iedereen kritisch blijft op wat er wordt bedacht. De taken die ik verder uitvoer zijn veelal controle- en uitzoektaken. Wanneer de data bijvoorbeeld is overgezet, check ik of het resultaat ook is zoals we verwacht hadden. Daarnaast controleer ik ook of alle processen die daarna plaatsvinden goed blijven verlopen.”

Ochtend

Elke ochtend begint Anouk met het checken van haar mail, vervolgens begint om 9:00 uur de dagstart. “Tijdens de dagstart komen we met het team bij elkaar. We bespreken dan de werkzaamheden van gisteren en vandaag. Ook komen eventuele belemmeringen die je ervaart aan bod.” Naast de dagstart vindt er twee keer per week een refinement plaats. “Dit wil zeggen dat we met het Scrum team bij elkaar gaan zitten. We kijken dan naar de onderwerpen die voor een later tijdstip staan ingepland. We gaan na of we genoeg informatie hebben om ermee aan de slag te gaan en maken een globale schatting van de doorlooptijd.”

Daarnaast vinden er voortdurend wijzigingen in de softwaresystemen plaats. Om deze reden draaien er iedere nacht een aantal automatische regressietesten. Deze testen checken of alle normale processen gewoon door blijven lopen. “Elke ochtend controleert een van de testers de uitslagen van de test. Als er uitval is geweest, dan zoeken we uit waar dit door komt. Eens per week ben ik hier verantwoordelijk voor, hierdoor leer ik ook het een en ander van testautomatisering.”

Foto Anouk.png
Trainee Anouk bij Achmea

Middag

Na de lunch gaat Anouk aan de slag met het project waar ze op dat moment mee bezig is. Naast de werkzaamheden die ze hiervoor uitvoert, heeft ze ongeveer twee keer per week terugkerende calls. “Deze calls hebben met het project te maken. Naast ons eigen team zijn we voor het conversieproject afhankelijk van andere teams en afdelingen. Van al deze betrokken teams komt er minimaal één afgevaardigde. Met deze mensen stemmen we het project verder af tijdens de meetings. We bespreken dan zoal wat we van elkaar nodig hebben en of er belemmeringen zijn.”

Vaardigheden

Volgens Anouk zijn bepaalde karaktereigenschappen erg belangrijk voor een testspecialist. “Het is belangrijk dat je oog hebt voor detail en altijd kritisch blijft. Blijf altijd vragen stellen en neem nooit zomaar iets van iemand aan.” Een van de dingen die Anouk erg leuk vindt aan haar baan is het uitzoekwerk. “Het voelt een beetje als puzzelen. Je speurt naar fouten. Je hoopt eigenlijk niet dat er een fout in zit, maar stiekem geeft het wel een kick als je iets vindt.”

Wil jij je graag verder ontwikkelen en de stap maken naar de IT? bekijk dan het vacature-overzicht voor onze huidige traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie