De traditionele manieren van IT recruitment drogen op en schieten tekort. Niet alleen is er een toenemend tekort aan IT personeel, er is vooral iets mis met de manier waarop IT’ers gerecruit worden. Deze misfit van vraag uit de markt en het aanbod dat traditionele recruitment partijen bieden wordt steeds nijpender. Maar het mooie aan ieder probleem is dat het opgelost kan worden. IT recruitment is dood, lang leve IT recruitment.

Waarom traditionele IT recruitment niet meer werkt

Het is geen nieuws dat organisaties moeite hebben met het vinden van IT’ers. Aan het begin van 2018 gaf al 42% van de werkgevers in de IT-dienstverlening aan belemmeringen in werkzaamheden te ondervinden als gevolg van personeelstekorten. Zo is er bijvoorbeeld voor elke vijftien junior vacatures slechts één IT professional beschikbaar. Maar waar ligt dat nou aan? 

Allereerst is het onderdeel van een breder maatschappelijk probleem: het huidige onderwijsstelsel leidt niet de juiste mensen op. De IT skills die vereist zijn om te slagen op de (arbeids)markt veranderen zeer snel door alle technologische ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen. De hogescholen en universiteiten kunnen deze razendsnelle ontwikkelingen niet aan, waardoor iemand die afstudeert al meteen achterloopt op de markt. Dit geldt niet alleen in de IT, maar zien we ook terug bij disciplines als online marketing, webdesign, UX design, etc.

Daarnaast worden er niet genoeg IT professionals opgeleid om te kunnen voldoen aan de vraag uit de markt. Onderzoek van Bonston Consultancy Group (BCG) wijst uit dat er in 2020 alleen in Nederland al zo’n 50.000 vacatures niet ingevuld kunnen worden, omdat er simpelweg niet genoeg mensen zijn

Dit alles zorgt ervoor dat we met z’n allen beland zijn in een zgn. battle for talent. IT recruitment bedrijven doen alles om talenten te werven waardoor organisaties (en zeker corporates) zich vaak genoodzaakt voelen om deze IT recruiters grof te betalen in ruil voor IT talenten. 

En tot slot blijkt dat er ook vaak sprake is van een kwalitatieve mismatch: omdat het aanbod beperkt is en de set aan benodigde IT skills snel verandert, voelen organisaties zich vaak genoodzaakt om concessies te doen op soft skills: past de kandidaat bij onze organisatie en in het team? Ademt hij/zij de cultuur? Etc.

Quote Henry Ford.png

De truc? Kijk anders naar IT talent

Vaak moet je anders naar een uitdaging kijken om tot een creatievere aanpak te komen. Stop met vissen in een te kleine IT talentenvijver, waarbij je vaker dan je lief is beet hebt om er later achter te komen dat het niet de vis was waar je naar op zoek was. En durf anders naar het geheel te kijken.

IT recruitment, een nieuwe methode

Maar hoe moet het dan wel? De IT vaardigheden die vandaag de dag relevant zijn, zijn dat morgen eigenlijk al niet meer. Het is dus belangrijk dat medewerkers mee kunnen in deze veranderingen en ontwikkelingen. Diploma’s en certificaten zijn daarom van ondergeschikt belang. Het gaat juist om ambitie en talent voor het vak. Van slimme mensen met de juiste drive kun je binnen no-time software developers, data analisten of IT specialisten maken. Het succes van de Createment methode speekt wat dat betreft voor zich.

Door op deze manier te kijken naar IT talentontwikkeling kun je niet alleen voldoende mensen vinden, maar krijg je ook de ruimte om weer kritisch te kijken naar het type persoon dat je wil aannemen. Zoek je een leider, iemand die goed kan samenwerken, een denker of een doener? Je kunt selecteren op talent, ambitie en culturele fit met de organisatie.

IT talentontwikkeling in de praktijk

Misschien moet je even wennen aan het idee om iemand zonder IT achtergrond aan te nemen voor een IT functie. Hoe werkt dat dan precies?

Bij Createment hebben we een speciale methode ontwikkeld om hooggeschoolde toptalenten te vinden én klaar te stomen voor je IT-afdeling. Binnen een jaar draaien ze volledig mee en komen ze bij jou in vaste dienst. Een methode die werkt, want van alle talenten die het traject starten, krijgt ruim 97% na een jaar een contract aangeboden bij de organisatie waar ze het vak geleerd hebben.

Afbeelding proces Createment.png

Benieuwd wat Createment kan betekenen voor jouw organisatie? De koffie staat klaar! Neem online contact met ons op of bel Jeroen op +31 6 46877798.

Plaats reactie