Drie maanden geleden startten trainees Dennis, Reinier en Selçuk aan het Createment-traject. Tijdens drie intensieve trainingsmaanden leren zij de basis van het IT-vak om bij de Belastingdienst in de praktijk aan de slag te gaan als Java Enterprise Developer. Ter voorbereiding hierop gingen zij gedurende deze periode intensief aan de slag met een uitgebreid project. Wij spraken deze trainees en hun trainer Maarten over dit project en het belang van een goede groepsdynamiek.

Project

Om de trainees voor te bereiden op de functie die zij bij de Belastingdienst gaan vervullen, is er in de trainingsperiode een project opgezet dat aansluit op de werkzaamheden die zij bij de Belastingdienst gaan uitvoeren. Maarten: “We zijn bezig met het bouwen van een applicatie. Het is een project simulatie, gebaseerd op de richtlijnen van de Belastingdienst. Voor dit project werken we met een ontwikkelomgeving gebaseerd op Raspberry Pi's die de trainees zelf hebben ingericht. De Raspberry Pi's zijn bedoeld ter ondersteuning van het ontwikkelproces en geven inzicht of er gehouden wordt aan de richtlijnen en afspraken.”

Door middel van dit project kan de geleerde kennis direct worden toegepast. “Zo wordt bijvoorbeeld samengewerkt in Scrum vorm, zoals dit in de praktijk ook wordt gedaan”, aldus Maarten. Daarnaast krijgen ze door het bouwen van deze applicatie te maken met alle verschillende facetten van een project. Reinier: “Het is één project, maar het verandert constant doordat we nieuwe dingen leren. Je ziet het project van design tot het daadwerkelijk schrijven van de code. Dat houdt het interessant.”

Foto trainees 1 onbewerkt.png
Trainees Dennis, Selçuk en Reinier

Groepsdynamiek

Om ervoor te zorgen dat een team goed functioneert en gezamenlijke projecten zoals deze succesvol uit te voeren is groepsdynamiek erg belangrijk. Hierover vertelt trainer Maarten het volgende: “De dynamiek in de groep is erg goed. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en sturen elkaar aan. Een goede groepsdynamiek ontstaat door erg hard te werken. Het is belangrijk dat je elkaar leert kennen, elkaar aanvoelt en lekker in je vel zit, zodat je van elkaar op aan kunt.”

Trainee Selçuk vult daarbij nog aan: “Wij hebben allemaal bewust gekozen voor dit traject. Ons doel is hetzelfde. Wij zien dit als een hele mooie kans om aan dat uiteindelijke doel te werken. De intrinsieke motivatie om hier samen aan te werken is daarom bij iedereen aanwezig.”

Wil jij net als deze trainees de overstap maken naar de IT en jouw droombaan vinden? Bekijk dan hier onze huidige IT-traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie