Na zijn bachelor en master in de Filosofie, startte Bas als doctoraatstudent aan de Universiteit Antwerpen in voorbereiding om universitair docent te worden. Met zijn doctortitel op zak, vond Bas het tijd voor een baan met meer uitdaging. Met zijn interesse voor het IT-vak begon hij vier maanden geleden als trainee Software Developer bij de Volksbank.

Software Developer

Bas is bij de Volksbank aan de slag als trainee Software Developer, waar hij werkt in het SAS (SNS Administratie Systeem) team. “SAS is de kern van de bank wat betreft de informatie over hypotheken. Wanneer er iets verandert in bijvoorbeeld wet of regelgeving, voeren wij deze aanpassingen door in dit systeem." Daarnaast werkt Bas met de programmeertaal COBOL. “Deze programmeertaal wordt in weinig organisaties gebruikt. Het is erg leuk om te werken met een programmeertaal, waar verder weinig mensen kennis van hebben."

De switch

Bas ruilde zijn baan in de filosofie om voor het werken in een IT-team, wat voor hem erg wennen was. “Hiervoor was ik voornamelijk bezig met het bepalen op welke manier gedachtes ontstaan of welke cognitieve eigenschappen hersenen hebben. Wanneer ik ergens tegenaan liep, moest ik naar de bibliotheek om het uit te zoeken. Het is erg individueel.”

In vergelijking met de filosofie is het werken in de IT erg anders. Je bent afhankelijk van elkaar en samenwerken is van groot belang om het uiteindelijke resultaat te behalen. “In het IT-vak werk je veel samen met collega’s. Samen kan je programma’s testen en bouwen. En wanneer je even iets niet weet, kan iemand anders je vaak direct helpen. Naar mijn idee is het werken in een team veel productiever, je boekt sneller voortgang.”

Quote Bas.png

De eerste maanden

De eerste maanden van het traineeship zijn vaak erg intensief, ook Bas ervaarde dit zo. “Ik moest erg veel leren over onderwerpen waar ik nog niet bekend mee was. De afkortingen die ze hier gebruiken, de systemen waarmee gewerkt wordt en ook mijn kennis over hypotheken was nog niet optimaal. Ik merkte dat je snel kennis opdoet, hierdoor begon ik het steeds leuker te vinden.”

Om zijn ontwikkeling voort te zetten, heeft Bas zijn eerste doel gesteld. Doelen geven je een centraal punt om je aandacht op te richten. “Wanneer ik hier zes maanden werkzaam ben als trainee Software Developer, wil ik elke taak van de planning zelfstandig op kunnen pakken,” aldus Bas.

Werkzaamheden

Toen Bas twee weken werkzaam was bij de Volksbank kreeg hij zijn eerste zelfstandige project. “Achteraf was de opdracht redelijk simpel, maar je moet ergens beginnen.” Naast de zelfstandige projecten, worden er veel projecten met het team opgepakt. “Samen met het team heb ik een tijdje geleden een groot project over de vertragingsrente afgerond. Als mensen niet op tijd hun hypotheek betalen, dan komen ze in achterstand en moeten ze daar een klein bedrag over betalen. Wij hebben dit proces verbeterd en daar was de Volksbank erg positief over.”

Wil jij net als Bas deel uit maken van een IT-team? Bekijk dan onze vacaturepagina voor de huidige traineeships of neem contact met ons op.

Plaats reactie