Vanwege de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is de werving en selectie van IT personeel een uitdaging voor de meeste Nederlandse organisaties. Volgens de laatste voorspellingen van Boston Consultancy Group zal Nederland eind 2020 zelfs een slordige 54.000 IT’ers te weinig hebben! Laat die cijfers eens op je inwerken… 54.000 IT’ers te weinig. Dat is grofweg 15% van de totale populatie IT’ers. En we zien nog een trend: IT toppers kiezen liever voor kleine, informele organisaties dan voor de grotere organisaties. Dat vormt een serieus probleem voor deze grotere organisaties, omdat zij vaak middenin digitale veranderprojecten zitten. En daar hebben ze natuurlijk de grootste IT talenten voor nodig.

De vraag is hoe deze organisaties moeten inspelen op deze – toch onheilspellende – ontwikkelingen. Maar ik heb goed nieuws: het is in de huidige situatie goed mogelijk om IT talent aan je organisatie te binden. Dit vraagt echter om een andere, hedendaagse visie op IT recruitment. Ik leg je in deze blog uit wat ik hiermee bedoel.


Allereerst: IT personeel moet wendbaar zijn. En blijven!

Voordat ik in ga op het schaarste probleem, wil ik graag nog een andere ontwikkeling aan het licht brengen. De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van hard- en software, Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en ga zo maar door, zorgen ervoor dat IT beroepen veranderen en nieuwe beroepen en werkzaamheden ontstaan. Wat de IT’ers vandaag de dag kunnen, oftewel hun huidige vaardigheden, wordt daarom steeds minder belangrijk. Het gaat juist om het vermogen om snel nieuwe, digitale vaardigheden te ontwikkelen. De hedendaagse IT’er moet wendbaar zijn.

De oude manier van werving en selectie werkt al lang niet meer

Werving en selectie van IT personeel was ooit zo simpel: je had een nieuwe werknemer nodig, schreef op welke werkzaamheden deze persoon moest gaan uitvoeren en verwerkte dit in een functieomschrijving. Deze functieomschrijving bood je vervolgens aan via je eigen website, verspreidde het via je social media kanalen en tot slot plaatste je de vacature op marktplaatsen als indeed en vacaturebank. Vervolgens ging je koffie halen en leunde je achterover tot de sollicitaties zich opstapelden.

Helaas is die goede oude tijd voorbij. Zeker in de IT maar eigenlijk geldt dit voor alle beroepen waar een behoorlijke set aan digitale vaardigheden vereist is. En de reden dat dit niet meer lukt is simpel: ze zíjn er gewoon niet! Om hun IT personeelsbestand te laten groeien, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien.

“If you can’t find them, create them”

Dit is precies de reden dat we 5 jaar geleden Createment zijn begonnen. Want wat doe je als er geen mensen zijn én de gewenste vaardigheden van je personeel zó snel veranderen? Juist. Dan ga je ze creëren. En daar zijn wij inmiddels ontzettend goed in geworden!

De truc is om niet langer te focussen op het cv of de diploma’s van kandidaten, maar juist op het vermogen te veranderen en snel nieuwe IT skills op te doen. Er zijn gewoon mensen die dolgraag de IT in willen én die bovenmatig getalenteerd zijn!

Uit de praktijk blijkt inmiddels dat organisaties die dit durven weer meer dan voldoende geschikte mensen kunnen vinden én kunnen selecteren op basis van ambitie, persoonlijkheid en match met de organisatiecultuur. Denk aan bekende organisaties als Achmea, De Volksbank, VolkerWessels en Alliander. Win-win!

IT recruitment volgens de Createment methode

Createment helpt deze organisaties met het in de praktijk brengen van de nieuwe methode voor IT recruitment. Wij selecteren de kandidaten met passie en talent voor het IT vak en testen hen vervolgens uitgebreid op hun vermogen om nieuwe, technische vaardigheden te leren. Dit zijn mensen met een achtergrond in de techniek, maar ook mensen met bijvoorbeeld een afgeronde studie in psychologie, business of design.

Alleen de allerbeste kandidaten lukt het om de intensieve selectieprocedure goed te doorlopen. Van deze IT talenten maken we een uitgebreid profiel waar zaken als leervermogen, technisch inzicht, analytisch vermogen en persoonlijkheid in terugkomen. Wie van hen vervolgens wordt aangenomen, dat kies je zelf.

IT talentontwikkeling

En dan? Dan is het tijd om de IT talenten de benodigde skills te leren voor de functie waarvoor zij zijn aangenomen. Binnen no-time leggen zij de theoretische basis waarmee ze in de praktijk verder aan de slag kunnen. En binnen 14 maanden kan de trainee volledig zelfstandig zijn of haar functie uitvoeren.

Het resultaat? Een superslimme en wendbare junior IT medewerker die vanaf het begin voor jouw organisatie kiest en binnen jouw team is opgeleid. En dit werkt, want ruim 97% van de trainees gaat na 14 maanden in dienst bij de opdrachtgever!

tijdlijn createment IT proces.png

Benieuwd wat Createment kan betekenen voor jouw organisatie? De koffie staat klaar! Neem online contact met ons op of maak een afspraak met Jeroen via +31 6 46877798 of jeroen@createment.nl.

Plaats reactie